Vanaf 1 april zijn al onze locaties gesloten, hierdoor is het niet meer mogelijk om na deze datum een afspraak te maken

Dé #1 van Nederland!

Afspraak maken

Horecaondernemer gooit roer om en verdient nu zijn brood met testen van reizigers

Nieuws  |  Geplaatst op 2 augustus 2021

pcr-testuitslag met reiscertificaat

Rasmus Emmelkamp gooide zijn hele zakenmodel om toen zijn zes horecazaken en rederij met 25 boten verplicht moesten sluiten door de coronacrisis. Hij begon vorig jaar met een klein testbedrijfje – Spoedtest.nl – dat uitgroeide tot het grootste van Nederland. En ook na de pandemie blijft zijn bedrijf open.

Tijdens de eerste lockdown in maart vorig jaar dacht Emmelkamp het nog even aan te kijken. Maar toen zijn zaken in juni weer open mochten, bleek een van de koks een loopneus te hebben. ,,Die moest toen eerst drie dagen wachten tot hij bij de GGD terecht kon om getest te worden en moest dan nog eens drie dagen wachten op zijn uitslag. Al die tijd kon ik geen beroep op hem doen”, zegt hij tegen NU.nl.

Dat moet anders kunnen, dacht Emmelkamp. Na wat belletjes kwam hij op het idee om een testlocatie te openen. In eerste instantie om zijn personeel te testen, maar dat breidde al snel uit. Het probleem was toen echter dat Nederlandse laboratoria er niet zo happig op waren om met een klein testbedrijfje samen te werken. ,,Dus keek ik verder tot ik een laboratorium in Duitsland vond dat mij kon garanderen dat er binnen 48 uur een uitslag zou zijn. Intussen hebben we dat kunnen terugbrengen tot dezelfde dag.”

Samenwerkingen met reisorganisaties

Het bedrijf is uitgegroeid tot een organisatie met 98 locaties en 2000 personeelsleden, van wie de meeste in vaste dienst zijn. Goed voor een loonsom van 3 miljoen euro. Binnenkort komen er nog 6 locaties bij. Het bedrijf voert momenteel 25.000 testen per dag uit, wat goed is voor een dagelijkse omzet van zo’n 1 miljoen euro.

,,We zijn zo groot geworden, omdat we steeds de prijs naar beneden hebben kunnen werken”, zegt Emmelkamp. ,,In het begin hebben we veel aan marketing uitgegeven en hebben we reisorganisaties gevraagd hun klanten door te sturen naar ons in ruil voor een goedkopere test. En hoe meer testen we doen, hoe goedkoper we ze kunnen maken.”

‘Noem mij maar horecaboer of coronacowboy’

Wat hem betreft mogen ze hem een horecaboer noemen of een coronacowboy die miljoenen euro’s binnenharkt, hij ligt er niet wakker van. ,,Ik ben geen logistiek wonder en ik heb geen medische achtergrond. Maar ik heb wel een capabel team opgebouwd van artsen en andere deskundigen”, zegt hij tegen de Volkskrant. ,,Sommige schippers van mijn rondvaartboten rijden naar Friesland om testbuisjes op te halen. En een deel van mijn horecamensen heeft een cursus gevolgd over hoe met de wattenstaafjes testmateriaal af te nemen, en werkt nu in de teststraten.”

Testen op soa’s en vitaminetekorten

Als de coronacrisis voorbij is, gaat Emmelkamp weer verder met zijn horecazaken en boten, maar ook het testbedrijf krijgt een nieuwe invulling. ,,We zien een hele grote markt voor testen op soa’s. De GGD maakt daar momenteel geen prioriteit van en wij willen in dat gat duiken, want commerciële bedrijven mogen dat soort tests aanbieden. Ook zoek ik uit of we gezondheidstesten kunnen aanbieden, om bijvoorbeeld te kijken of mensen een tekort hebben aan een bepaalde vitamine. Dat kan ook via de huisarts, maar daar duurt het langer en bij ons zal het volledig anoniem kunnen zonder dat dat in een of ander dossier verschijnt.”

Dit nieuwsbericht verscheen in ‘de ondernemer‘.

Vorig bericht
«
Volgend bericht
»

Gerelateerde berichten

cam

Die fraude bij testbedrijf Spoedtest? Dat bleek geen fraude te zijn

Het „sterke vermoeden” van fraude met vaccinatiebewijzen bij Spoedtest bleek ongegrond. Maar niet alles ging goed …

Meer lezen…

Spoedtest en NH Group slaan handen ineen

Op 29 april jl. opende NH Hotel Group haar eerste corona testlocatie in samenwerking met Spoedtest.nl. Men kan nu …

Meer lezen…
coronatest

Spoedtestwinkels duiken overal op in steden in Oost-Nederland: ‘Ideaal dat dit zo kan’

Als je wilt uitsluiten dat je corona hebt, moet je een test doen. Maar als je snel wilt zijn, of naar het …

Meer lezen…