Algemeen

Je kunt een soa-test bestellen op onze pagina over soa-testen. Dat gaat heel eenvoudig:

 1. Plaats het product dat je wilt bestellen in je winkelwagen.
 2. Vul je gegevens in. Je kunt een schuilnaam gebruiken als je dat prettiger vindt.
 3. Reken het product af. Dat kan met creditcard of iDeal.
 4. Als je op werkdagen voor 23:00 uur bestelt, verzenden we het pakketje dezelfde dag nog. Vaak heb je de soa-test dan de volgende dag al in huis.

Je krijgt niet altijd klachten van een soa, dus je kunt een soa hebben zonder dat je het merkt. Als je het zekere voor het onzekere wilt, is het altijd een goed idee om een test te doen. Het advies is om in ieder geval elk jaar een soa-test te doen als je seksueel actief bent.

Doe daarnaast een soa-test als je:

 • onbeschermde seks hebt gehad (penetratie, het uitwisselen van seksspeeltjes en orale seks zonder condoom of beflapje);
 • veilige seks hebt gehad, maar het condoom is gescheurd;
 • bent gewaarschuwd door een sekspartner;
 • een nieuwe partner hebt en je seks zonder condoom wilt;
 • klachten hebt die passen bij een soa, zoals pijn bij het plassen, bloedverlies of jeuk.

Een soa-test op chlamydia, gonorroe en/of mycoplasma genitalium is vanaf 14 dagen na het laatste (onveilige) seksuele contact het meest betrouwbaar. Heb je eerder klachten? Doe dan wel meteen een soa-test.

Bij al onze testen krijg je een bijsluiter waarin we stap voor stap uitleggen hoe je de test moet afnemen. De Soa-test Vrouw, Soa-test Oraal en Soa-test Anaal neem je af door middel van een uitstrijkje. De Soa-test Man doe je door wat urine op te vangen in een buisje.

Het uitstrijkje en/of buisje met urine verstuur je vervolgens gratis in de retourdoos naar ons ISO-gecertificeerde laboratorium. Je kunt de uitslag opvragen na 24 tot 36 uur* nadat jouw sample in het lab is aangekomen.

*Voor een test met Mycoplasma genitalium is dit na 36 tot 48 uur.

Je kunt je via ons laten testen op chlamydia, gonorroe en mycoplasma genitalium. We hopen om in de toekomst ook nog andere soorten soa-testen aan te bieden.

We vinden (seksuele) gezondheid belangrijk, dus we streven ernaar om soa-testen voor iedereen betaalbaar te maken. Bij ons bestel je een soa-test daarom al vanaf €49,95. We kunnen de prijzen laag houden doordat we samenwerken met een laboratorium dat ons deze mogelijkheid biedt. Een soa-test van ons is daardoor goedkoper dan wanneer je je bij de huisarts laat testen.

Onze soa-testen worden geanalyseerd door een ISO-15189-gecertificeerd laboratorium. Als je de instructies in de bijsluiter nauwkeurig volgt en je de test niet eerder afneemt dan 14 dagen na het laatste seksuele contact, dan is onze uitslag net zo betrouwbaar als wanneer je je laat testen bij de huisarts of GGD.

Lees meer over de betrouwbaarheid van onze soa-testen.

Onze soa-test heeft meerdere voordelen ten opzichte van een soa-test bij de huisarts of GGD:

 • Het is anoniem: Niemand anders dan jij krijgt te weten dat je je laat testen of wat de uitslag is, ook je huisarts niet (tenzij je dit zelf wilt).
 • Je bespaart tijd: Je hebt niet te maken met reistijd of wachttijden en je kunt de uitslag al na 24 tot 36 uur* opvragen.
 • Het is goedkoop: Onze soa-testen zijn goedkoper dan die van de huisarts.
 • Privacy en comfort: Je kunt de test afnemen in jouw vertrouwde omgeving, zonder in te leveren op kwaliteit of betrouwbaarheid.

*Voor een test met Mycoplasma genitalium is dit na 36 tot 48 uur.

Er is geen verschil in betrouwbaarheid of kwaliteit. De soa-testen van zowel de huisarts en GGD als onze soa-testen worden geanalyseerd in een medisch laboratorium.

Het grootste voordeel van onze soa-testen is dat je volledig anoniem test: Niemand anders dan jij krijgt jouw uitslag te weten. Daarnaast test je in jouw vertrouwde omgeving, op een moment dat jou het beste uitkomt. Je hebt dus niet te maken met met lange wachttijden of ongemakkelijke situaties.

Thuistesten geven direct resultaat, maar zijn vaak minder betrouwbaar. De test kan soa’s missen of een verkeerde uitslag geven. In een onderzoek van Het Maastricht Infectieziekten Centrum scoorde één chlamydia-zelftest van de drogist slechts 12% op specificiteit. Dat betekent dat 88% van de mensen met een positieve uitslag helemaal geen chlamydia heeft!

Het advies is daarom om een soa-test te doen die in een lab wordt geanalyseerd. Onze soa-testen neem je zelf af en stuur je vervolgens naar het laboratorium. Je moet daarom even geduld hebben tot je de uitslag hebt, maar zo weet je wel zeker dat de uitslag betrouwbaar is.

Ja, dat kan. De bacteriën die de vaginale soa-test detecteert zitten namelijk in het slijmvlies van de vagina. Als je ongesteld bent mengt het menstruatiebloed zich met het slijmvlies, maar dat heeft geen invloed op de betrouwbaarheid van de test.

Bij jouw soa-test krijg je een codekaart. Bewaar deze goed, want met de code die hierop staat kun je jouw uitslag opvragen. Maak voor de zekerheid een foto van de codekaart!

Je uitslag is beschikbaar na 24 tot 36 uur* nadat jouw sample is aangekomen in het laboratorium. Hou er rekening mee dat we je uitslag na 5 dagen verwijderen in verband met privacy.

*Voor een test met Mycoplasma genitalium is dit na 36 tot 48 uur.

Helaas kunnen wij je hier niet bij helpen. Om je privacy te waarborgen, ben jij de enige die jouw code heeft gekregen. Onze medewerkers kunnen dus niet in het systeem om jouw uitslag te achterhalen. Je zal opnieuw een soa-test moeten doen.

Als je positief bent getest, is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. Lees meer over wat je moet doen als je positief getest bent.

Dat is fijn nieuws! Een negatieve uitslag betekent dat er geen soa is gevonden op het geteste lichaamsdeel op het moment van testen. Hou er wel rekening mee dat een negatieve uitslag niet altijd met 100% zekerheid betekent dat je geen soa hebt. Lees hier meer over op de pagina negatief getest.

Wij verzenden de soa-testen in een discrete verpakking via PostNL. Op de verpakking zetten wij geen bedrijfsnaam of logo, dus je ziet aan de buitenkant niet wat er in de verpakking zit. Als je op werkdagen voor 23:00 uur bestelt, verzenden we het pakketje dezelfde dag nog. Vaak krijg je het dan de volgende dag al bezorgd.

Volg deze stappen om jouw testsample naar ons laboratorium te versturen:

 1. Plaats het buisje met jouw sample en het labformulier in de sealbag (het plastic zakje).
 2. Doe de sealbag in de retourbox.
 3. Maak de retourbox dicht door de strip door de stripte verwijderen en deze vervolgens dicht te plakken.
 4. Doe de retourbox in een PostNL-brievenbus – een postzegel is niet nodig.

Heb je toch de verkeerde test besteld? Of heb je je bedacht? Kan gebeuren! Je hebt het recht om binnen 14 dagen zonder opgaaf van reden je aankoop te retourneren. Stuur hiervoor een mail naar soa@spoedtest.nl waarin je aangeeft dat je van je aankoop afziet. Wij sturen je vervolgens de instructies om jouw aankoop terug te sturen.

De verzendkosten voor het terugsturen zijn voor eigen rekening. Zorg ervoor dat de soa-test compleet en de verpakking ongeopend is, anders kunnen wij je retour niet verwerken.

Kijk voor meer informatie op de pagina retourneren.