Algemeen

Je kunt een soa test bestellen op onze pagina over soa testen. Dat gaat heel eenvoudig:

 1. Plaats het product dat je wilt bestellen in je winkelwagen.
 2. Vul je gegevens in. Je kunt een schuilnaam gebruiken als je dat prettiger vindt.
 3. Reken het product af. Dat kan met creditcard of iDeal.
 4. Als je de Thuistest op werkdagen voor 23:00 uur bestelt, verzenden we het pakketje dezelfde dag nog. Vaak heb je de soa test dan de volgende dag al in huis.

Je krijgt niet altijd klachten van een soa, dus je kunt een soa hebben zonder dat je het merkt. Als je het zekere voor het onzekere wilt, is het altijd een goed idee om een test te doen. Het advies is om in ieder geval om het halfjaar een soa test te doen als je seksueel actief bent.

Doe daarnaast een soa test als je:

 • onbeschermde seks hebt gehad (penetratie, het uitwisselen van seksspeeltjes en orale seks zonder condoom of beflapje);
 • veilige seks hebt gehad, maar het condoom is gescheurd;
 • bent gewaarschuwd door een sekspartner;
 • een nieuwe partner hebt en je seks zonder condoom wilt;
 • klachten hebt die passen bij een soa, zoals pijn bij het plassen, bloedverlies of jeuk.

Een soa test op chlamydia, gonorroe en/of mycoplasma genitalium is vanaf 14 dagen na het laatste (onveilige) seksuele contact het meest betrouwbaar. Heb je eerder klachten? Doe dan wel meteen een soa test.

Onze soa testen worden geanalyseerd door een ISO-15189-gecertificeerd laboratorium of bij ons op de locatie door een PCR machine. Als je de afname-instructies nauwkeurig volgt en je rekening houdt met de windowfase na het laatste seksuele contact, dan is de uitslag die je van ons krijgt net zo betrouwbaar als wanneer je de uitslag krijgt van de huisarts of de GGD.

Lees meer over de betrouwbaarheid van onze soa testen.

Onze soa test heeft meerdere voordelen ten opzichte van een soa-test bij de huisarts of GGD:

 • Het is anoniem: Niemand anders dan jij krijgt te weten dat je je laat testen of wat de uitslag is, ook je huisarts niet (tenzij je dit zelf wilt).
 • Je bespaart tijd: Je hebt niet te maken met reistijd of wachttijden en je kunt de uitslag al na 24 tot 36 uur* opvragen.
 • Het is goedkoop: Onze soa testen zijn goedkoper dan die van de huisarts.
 • Privacy en comfort: Je kunt de thuistest afnemen in jouw vertrouwde omgeving, zonder in te leveren op kwaliteit of betrouwbaarheid.

*Voor een test met Mycoplasma genitalium is dit na 36 tot 48 uur.

Thuistesten geven direct resultaat, maar zijn vaak minder betrouwbaar. De test kan soa’s missen of een verkeerde uitslag geven. In een onderzoek van Het Maastricht Infectieziekten Centrum scoorde één chlamydia-zelftest van de drogist slechts 12% op specificiteit. Dat betekent dat 88% van de mensen met een positieve uitslag helemaal geen chlamydia heeft!

Het advies is daarom om een soa test te doen die in een lab wordt geanalyseerd. Onze soa testen neem je zelf af en stuur je vervolgens naar het laboratorium. Je moet daarom even geduld hebben tot je de uitslag hebt, maar zo weet je wel zeker dat de uitslag betrouwbaar is.

Ja, dat kan. De bacteriën die de vaginale soa-test detecteert zitten namelijk in het slijmvlies van de vagina. Als je ongesteld bent mengt het menstruatiebloed zich met het slijmvlies, maar dat heeft geen invloed op de betrouwbaarheid van de test. Het is misschien wel beter om op een dag te komen dat je niet (meer) heel erg bloedt.

Helaas kunnen wij je hier niet bij helpen. Om je privacy te waarborgen, ben jij de enige die jouw code heeft gekregen. Onze medewerkers kunnen dus niet in het systeem om jouw uitslag te achterhalen. Je zal opnieuw een soa-test moeten doen.

Op dit moment nog niet, maar wij hopen dit in de nabije toekomst wel te kunnen aanbieden.

Als je positief test, is dat natuurlijk balen. Je kan met de uitslag van de test naar de huisarts gaan voor een behandeling. Het is belangrijk dat je dit echt doet, want een onbehandelde soa kan nare gevolgen hebben. Wij hopen binnenkort ook zelf een behandeling aan te kunnen bieden. Lees meer over wat je moet doen als je positief getest bent.

Dat is fijn nieuws! Een negatieve uitslag betekent dat er op het moment van testen geen soa is gevonden op het geteste lichaamsdeel. Hou er wel rekening mee dat een negatieve uitslag niet altijd met 100% zekerheid betekent dat je geen soa hebt. Lees hier meer over op de pagina negatief getest.

Heb je toch de verkeerde test besteld? Of heb je je bedacht? Kan gebeuren! Je hebt het recht om binnen 14 dagen zonder opgaaf van reden je aankoop te retourneren. Stuur hiervoor een mail naar soa@spoedtest.nl waarin je aangeeft dat je van je aankoop afziet. Wij sturen je vervolgens de instructies om jouw aankoop terug te sturen.

De verzendkosten voor het terugsturen zijn voor eigen rekening. Zorg ervoor dat de soa test compleet is en de verpakking ongeopend, anders kunnen wij je retour niet verwerken.

Kijk voor meer informatie op de pagina retourneren.

Nee, een soa test doet geen pijn. Wel kan het wat oncomfortabel zijn.

Het is belangrijk om altijd de windowfase in acht te nemen. De windowfase is de tijd tussen een onveilig seksueel contact en het moment waarop een soa test kan aantonen dat je een soa hebt opgelopen. Dat betekent dat je na onveilige seks minimaal de windowfase moet afwachten. Hou er rekening mee dat je weer veilig seks kunt hebben als de uitslag van jouw test bekend is. Voor de snelste uitslag boek je een 2-uurs test.

Het is belangrijk dat je goed op de test kijkt voor welke lichaamslocatie jij de test hebt gekocht. Als jij voor de Chlamydia & Gonorroe soa test Oraal hebt gekozen, betekent dat dat er alleen wordt getest of de soa oraal aanwezig is. Er wordt dus niet getest of de soa anaal, vaginaal of bij de penis aanwezig is.

Bij vrouwen is de vagina niet hetzelfde als de urinebuis, dus is urine minder betrouwbaar voor een soa test.

Nee, er hoeft nooit een wattenstaafje in de penis. Omdat bij mannen het sperma en de urine door dezelfde buis gaat, kan een soa test betrouwbaar worden gedaan op urine. Hierdoor hoeft er geen wattenstaaf in de plasbuis, maar kan de urine gewoon opgevangen worden.

De thuistest, zoals de naam al aangeeft, neem jij zelf op een door jou uitgekozen plek af. Deze test bestel je online en doe je na afname zelf op de post. De uitslag ontvang je, afhankelijk van de gekozen test, ± binnen 24-48 uur nadat jouw test is aangekomen in het laboratorium. 

Je betaalt de test direct bij het boeken van de afspraak via:

 • Creditcard
 • iDeal
 • Bancontact
 • SOFORT Banking

De soa test op locatie is zowel online te betalen als op de locatie. Let op: de test op locatie is niet met cash geld te betalen.

Thuistest

Als je de soa test hebt afgenomen, dan stuur je dit per post op naar het laboratorium. Het lab waar wij mee werken is een iso-gecertificeerd lab. Daar wordt vervolgens een PCR-test uitgevoerd op jouw sample.

De thuistest neem je uiteraard zelf af op een door jou gekozen locatie.

Wij streven ernaar om soa testen voor iedereen betaalbaar te maken. Daarom bestel je al een soa test vanaf €44,95.

 • Chlamydia & Gonorroe (Man, Vagina, Anaal of Oraal) – €49,95
 • Mycoplasma Genitalium – €49,95
 • Chlamydia, Gonorroe & Mycoplasma Combinatie (Man of Vrouw) – €89,95
 • Syfilis – €44,95

Bij al onze testen krijg je een bijsluiter waarin we stap voor stap uitleggen hoe je de test moet afnemen. De Soa test Vrouw, Soa test Oraal en Soa test Anaal neem je af door middel van een uitstrijkje. De Soa test Man doe je door wat urine op te vangen in een buisje.

Het uitstrijkje en/of buisje met urine verstuur je vervolgens gratis in de retourdoos naar ons ISO-gecertificeerde laboratorium. Je kunt de uitslag opvragen na 24 tot 36 uur* nadat jouw sample in het lab is aangekomen.

*Voor een test met Mycoplasma genitalium is dit na 36 tot 48 uur.

Bij jouw soa test krijg je een codekaart. Bewaar deze goed, want met de code die hierop staat kun je jouw uitslag opvragen. Maak voor de zekerheid een foto van de codekaart!

Je uitslag is beschikbaar na 24 tot 36 uur* nadat jouw sample is aangekomen in het laboratorium. Hou er rekening mee dat we je uitslag na 14 dagen verwijderen in verband met privacy.

*Voor een test met Mycoplasma genitalium is dit na 36 tot 48 uur.

Wij verzenden de soa testen in een discrete verpakking via PostNL. Op de verpakking zetten wij geen bedrijfsnaam of logo, dus je ziet aan de buitenkant niet wat er in de verpakking zit. Als je op werkdagen voor 23:00 uur bestelt, verzenden we het pakketje dezelfde dag nog. Vaak krijg je het dan de volgende dag al bezorgd.

Volg deze stappen om jouw testsample naar ons laboratorium te versturen:

 1. Plaats het buisje met jouw sample en het labformulier in de sealbag (het plastic zakje).
 2. Doe de sealbag in de retourbox.
 3. Maak de retourbox dicht door de strip door de stripte verwijderen en deze vervolgens dicht te plakken.
 4. Doe de retourbox in een PostNL-brievenbus – een postzegel is niet nodig.

Zorg dat je tenminste 24-48 uur hebt gewacht nadat je sample bij het laboratorium is aangekomen, voordat je je resultaat probeert op te vragen. Let op: het laboratorium analyseert alleen tijdens werkdagen. Als je langer dan 24-48 hebt gewacht en nog steeds geen uitslag hebt ontvangen, stuur dan een e-mail naar soa@spoedtest.nl of stuur een WhatsApp bericht naar 06 510 96 374.