Reis je naar Duitsland? Dan ben je verplicht om een negatieve uitslag van een coronatest te tonen! Bekijk onze FAQ

De 10 meestgestelde vragen

Doordat het Duitse beleid aangescherpt is, heb je vanaf 06-04-2021 een negatieve testuitslag van een PCR- of sneltest nodig. De test mag niet ouder zijn dan 48 uur. Naast de negatieve uitslag ben je ook verplicht om je reis van tevoren digitaal aan te melden. Dat doe je hier!

De gratis sneltest is speciaal voor werkgevers die een veilige(re) werkomgeving willen creëren en onnodig verzuim tegen willen gaan. Door de sneltesten breder ter beschikking te stellen kunnen de voorwaarden worden gecreëerd om op een veilige manier toch aan het werk te gaan. Spoedtest.nl is de samenwerking aangegaan met Medprevent en TIGRA om met een landelijke dekking voor alle werkgevers sneltesten aan te bieden.

Wanneer kom ik aanmerking voor een gratis sneltest? 

De werkgever/werknemer komt in aanmerking als diegene symptomen vertoont van het nieuwe coronavirus of een melding heeft ontvangen via de CoronaMelder app. Klik hier om de aanvraag in te dienen voor de gratis sneltest.  Nadat de aanvraag is ingediend, ontvangt de werkgever een vouchercode. Deze code kan de werkgever delen met de werknemer, waarna de werknemer zelf een afspraak kan inplannen bij één van de 60+ Spoedtest.nl locaties.

Let op! De situatie verandert per dag en er kunnen afwijkingen zijn. Je bent zelf verantwoordelijk om de inreisbeperkingen voor het land van bestemming te controleren met de lokale autoriteiten en de reisorganisatie.

Spoedtest.nl heeft een uitgebreide en overzichtelijke lijst met landen gemaakt, zodat jij je boeking hierop kan aanpassen.

Je annuleert je afspraak via de link die wij hebben meegestuurd in de bevestigingsmail. Annuleer je tot 1 uur vóór je afspraak, dan vindt er een restitutie plaats van 100%. Annuleer je buiten deze termijn, dan vindt er GEEN restitutie plaats.

Je wijzigt je afspraak via de link die wij hebben meegestuurd in de bevestigingsmail. Dit kan maximaal tot 1 uur voor de afspraak, hierna is dit NIET meer mogelijk.

Het is niet mogelijk om een afspraak te maken op de locatie, omdat het personeel niet bevoegd is om deze afspraak voor je in te plannen.

Mocht je geen BSN/paspoortnummer hebben, dan schrijf je n.v.t. in het veld of 000000000 (negen keer nul).

Als je geen van bovenstaande betalingsmiddelen hebt, dan kan je bijvoorbeeld vragen of een vriend/kennis/buurvrouw de betaling voor je doet.

Let op! Het is belangrijk dat je je eigen gegevens invult bij het maken van de afspraak.

Dan annuleer je de afspraak die gepland stond via de link die wij hebben meegestuurd in de bevestigingsmail. Als je de afspraak geannuleerd hebt, dan wordt je geld binnen 7 werkdagen teruggestort.

Maak een nieuwe afspraak en controleer goed of je de juiste test hebt gekozen, de juiste locatie en of je gegevens kloppen.

Algemeen

Spoedtest.nl biedt drie soorten testen aan:

 • De PCR-test toont stukjes genetisch materiaal van het coronavirus aan door middel van een uitstrijk uit de neus en keel. Onze PCR-test wordt verwerkt door een ISO gecertificeerd laboratorium, dat werkt volgens de richtlijnen van het RIVM. Bij de test ontvang je een wereldwijd geaccepteerd reiscertificaat in het Engels. Het is afhankelijk van de plaats en het tijdstip van testen wanneer jij je uitslag ontvangt.
 • De sneltest toont binnen 15 minuten antigenen van het SARS-CoV-2 virus aan. Onze sneltest is CE-gecertificeerd en betrouwbaar bevonden door het RIVM. De uitslag ontvang je binnen 30 minuten en komt samen met een reiscertificaat in het Engels.
 • De antistoffentest toont binnen 15 minuten aan of je lichaam (voorheen) in contact is geweest met het coronavirus. Via een kleine druppel bloed uit de vingertop, kunnen antilichamen aangetoond worden. Je ontvangt de uitslag binnen 30 minuten.

Sommige mensen ervaren het afnemen van een uitstrijk uit de keel en neus als onprettig. Dit verschilt enorm van persoon tot persoon. Houd er rekening mee dat het testen soms niet prettig is, maar wel snel voorbij gaat.

Je ontvangt de uitslag per beveiligde e-mail. Je uitslag komt samen met het bijbehorende (reis)certificaat.

Het SARS-CoV-2 virus valt onder de meldingsplicht infectieziekten volgens de Wet publieke gezondheid (Wpg). Wij zijn verplicht om positieve uitslagen te melden aan jouw lokale GGD en mogen dit niet anoniem doen. De GGD zal (mogelijk) contact met je opnemen voor een bron- en contactonderzoek. De arts infectieziektebestrijding van de GGD beoordeelt het besmettingsgevaar en of er maatregelen nodig zijn zoals; isolatie en quarantaine. Volg altijd de richtlijnen van het RIVM.

Ja, wij testen personen van alle leeftijden. Kom je met een kind van onder de 12 maanden? Bel of mail ons van tevoren, dan lichten wij een van onze artsen in en zorgen we ervoor dat er een extra ervaren medewerker op de locatie staat. Doe dit wel pas als je de afspraak geboekt hebt.

Lees meer over onze coronatest voor kinderen.

Je betaalt de test direct bij het boeken van de afspraak via:

 • iDeal
 • Mastercard
 • PayPal
 • Visa
 • American Express
 • Bancontact
 • Giropay
 • Sofort

Maak je geen gebruik van bovenstaande middelen? Vraag dan aan een vriend of kennis om de afspraak voor je te boeken. Let op! Vul altijd je eigen gegevens in.

Voor bedrijven met meerdere medewerkers is het mogelijk om dit op factuur te doen. Ga voor meer informatie naar ‘voor bedrijven‘.

Het verschilt per certificaat wat er op vermeld staat.

 1. PCR-test: naam, geboortedatum, geslacht, documentnummer, manier van testafname, datum/tijd van testafname, datum van de uitslag, testresultaat, type test, de gegevens van het laboratorium, naam en handtekening van ons medisch directeur.
 2. Sneltest: naam, geboortedatum, geslacht, documentnummer, datum/tijd van testafname, testresultaat, type test, naam en handtekening van ons medisch directeur.
 3. Antistoffentest: naam, geboortedatum, geslacht, documentnummer, testresultaat, datum/tijd van testafname, testresultaat, type test, naam en handtekening van ons medisch directeur.

Klachten willen wij natuurlijk graag voorkomen, maar het kan toch voorkomen dat u ontevreden bent over onze dienstverlening. Gebruik ons klachtenformulier om uw klacht online bij ons in te dienen. Wij behandelen alle klachten met uiterste zorg.

Ga naar klachtenformulier

De meeste van onze locaties zijn rolstoeltoegankelijk, maar het verschilt per locatie. Op onze homepagina kan je deze informatie vinden. Per stad is er door middel van een ‘rolstoel icoon’ aangegeven of de locatie rolstoeltoegankelijk is. Kom je er niet uit? Stuur dan een e-mail naar info@spoedtest.nl.

Nee, je dient je te allen tijde te houden aan de regels van het RIVM.

Tot weken na een besmetting met het SARS-CoV-2 virus kunnen er nog sporen van het virus aanwezig zijn in de neus en/of keel. Je kan dan helaas niet reizen, maar als je klachtenvrij bent hoef je je geen zorgen te maken of je besmettelijk bent.

Het terugstorten van geld vindt plaats binnen 7 werkdagen.

Wij zijn tijdens alle feestdagen geopend:

 • Nieuwjaarsdag
 • Goede vrijdag
 • Pasen (eerste en tweede paasdag)
 • Koningsdag
 • Bevrijdingsdag
 • Hemelvaartsdag
 • Pinksteren
 • Kerstmis

Mogelijk is de afspraakbevestiging bij de ongewenste e-mail terechtgekomen. Controleer altijd je ongewenste mailbox en/of spam. Kun je hier ook geen afspraakbevestiging vinden? Neem dan contact op met ons op via info@spoedtest.nl.

 • Je laat je testen als je (lichte) klachten hebt die passen bij het nieuwe coronavirus.
 • Je laat je testen als je in aanraking bent geweest met iemand die positief is getest op het nieuwe coronavirus.
 • Je laat je testen als je een melding hebt ontvangen in de CoronaMelder app.
 • Je laat je testen als je op (zaken)reis gaat, en er een negatieve uitslag van een coronatest vereist wordt.
 • Veel bedrijven kiezen er tegenwoordig voor om het personeel preventief te laten testen. Ga voor meer informatie naar de ‘voor bedrijven‘ pagina.

Let op! Elke test heeft altijd een percentage fout-positieven en fout-negatieven. 

 • De PCR-test heeft echter een heel hoge gevoeligheid en geldt internationaal als de ‘gouden standaard’, dat wil zeggen dat dit als de beste test beschouwd wordt en gebruikt wordt om de betrouwbaarheid van nieuwe testen te onderzoeken.
 • De sneltest die wij gebruiken is van het merk Roche Diagnostics. Deze test heeft een sensitiviteit van 96,52% en een specificiteit van 99,68%.
 • De antistoffentest geeft, twee weken na de eerste symptomen van het coronavirus, een sensitiviteit van 99,03% en een specificiteit van 98,65%. Wij gebruiken de antigenentest van Roche Diagnostics.

Nee, wij werken niet samen met de GGD. Wij zijn echter wel verplicht de positieve uitslagen door te geven aan de GGD en mogen hier geen anonimiteit in geven.

Het is alleen mogelijk om je afspraak via onze website te maken. Op Spoedtest.nl kan je een locatie en een soort test kiezen. Hierna wordt je doorverwezen naar ons boekingssysteem.

Het is niet mogelijk om via de mail een afspraak te maken. Je kunt op onze website makkelijk en snel een afspraak boeken.

Een afspraakbevestiging ontvang je in je e-mail, nadat je online een afspraak hebt geboekt. In deze e-mail bevestigen wij de afspraak en vind je alle informatie over de afspraak zoals: de locatie, datum en het tijdstip. Ook kun je in deze e-mail een QR-code vinden, waarmee je eenvoudig incheckt bij de testlocatie waarvoor jij je afspraak hebt geboekt.

Door gecertificeerde medewerkers, onder supervisie van een van onze artsen.

Onze artsen leiden het personeel op en zijn te allen tijde telefonisch beschikbaar. Zij kunnen helaas niet constant op iedere locatie aanwezig zijn.

Dit is helaas niet mogelijk, behalve als je een medische aandoening hebt. Het kan zijn dat de test niet via de neus afgenomen kan worden, vanwege een medische aandoening. In hoge uitzonderingen wordt de PCR-test dan alleen uit de keel worden afgenomen. Dit moet te allen tijde vooraf met een van onze artsen besproken worden. Het is dus belangrijk dat je een vooraf een e-mail stuurt, zodat wij hiervan op de hoogte zijn.

PCR-test

PCR staat voor polymerase chain reaction. De PCR-test toont stukjes genetisch materiaal van het coronavirus aan in de uitstrijk van je keel en neus. In een laboratorium worden de gevonden stukjes genetisch materiaal gekopieerd en sterk vermenigvuldigd. Deze vermenigvuldiging geeft een hoge testgevoeligheid.

Bij een PCR-Spoed test krijg je jouw uitslag dezelfde dag, mits getest voor 13:00 uur. De PCR-Spoed test krijgt voorrang in ons laboratorium en wordt als eerste verwerkt. Op deze manier kunnen wij jou garanderen dat jouw uitslag altijd op tijd komt. Wij raden deze test aan als jij écht snel jouw resultaat nodig hebt.

 • Snelste uitslag
 • Uitslag dezelfde dag mogelijk
 • Internationaal reis certificaat

Bij een PCR-Economy test wordt jouw uitslag uiterlijk de volgende dag vóór 18:00 uur verstuurd. Wij verwerken de ‘Economy test’ tijdens de daluren in ons laboratorium. Hierdoor kunnen wij garanderen dat jij je uitslag de volgende dag vóór 18:00 uur ontvangt. Dus wil jij een goedkopere test en heb jij niet veel haast? Dan past de PCR-Economy test perfect bij jou.

 • Meest voordelige keuze
 • Uitslag de volgende dag voor 18:00 uur
 • Internationaal reiscertificaat

Je kan de hele dag door een PCR-test boeken. De openingstijden verschillen per locatie. Bekijk deze dus goed van tevoren om te weten of dit aansluit op jouw wensen.

Alle PCR-testen worden per dag meegenomen en direct overgedragen aan ons laboratorium. Zo kunnen wij jou garanderen dat de uitslag altijd op tijd binnen komt. Hieronder kan je de verschillende PCR-testen vinden:

 • PCR-Spoed – dezelfde dag uitslag of volgende dag
 • PCR-Economy – uitslag de volgende dag vóór 18:00 uur

Ja, alle PCR-testen op het coronavirus zijn RT-PCR’s. RT staat voor Reversed Transcription. Omdat een PCR dubbelstrengs genetisch materiaal vereist en het coronavirus een RNA virus is, moet eerst het enkelstrengs RNA worden omgezet in dubbelstrengs materiaal. Dit proces heet Reversed Transcription.

 • De PCR-Spoed test kost €129,-
 • De PCR-Economy test kost €89,-

Het is niet mogelijk om de coronatest anoniem af te laten nemen. Mocht jij positief getest zijn, dan hebben wij al jouw gegevens nodig om dit door te geven aan de GGD.

Je kan op al onze locaties terecht voor een PCR-test.

Je ontvangt het certificaat in het Engels. Wij hebben voor deze taal gekozen, omdat deze test het meest gebruikt wordt bij internationale reizen. Het is dan van belang dat wij het certificaat in het Engels leveren.

Wat staat er vermeld op het certificaat:

 • Volledige naam
 • Type test
 • Ordernummer
 • Geboortedatum
 • Gender
 • Nationaliteit
 • Identificatie (paspoortnummer)
 • Hoe de test is afgenomen
 • Datum en tijd van de testafname
 • Datum van de testuitslag
 • Testresultaat
 • Naam & handtekening van de arts
 • De naam van het laboratorium
 • ISO-certificering

Sneltest

De sneltest toont binnen 15 minuten aan of de uitstrijk, dat uit je keel en neus is genomen, antigenen van het coronavirus bevat. Je ontvangt de uitslag met ongeveer 30 minuten. Antigenen zijn eiwitten die op de buitenkant van het coronavirus zitten. Als de test positief is, dan weten wij zeker dat je corona in je slijmvlies draagt en dat je besmettelijk kan zijn. Bij een negatieve test ben je waarschijnlijk niet besmettelijk, maar omdat hele kleine hoeveelheden virus gemist kunnen worden, kunnen wij dit niet uitsluiten.

De uitslag komt met een certificaat in het Engels. Het is je eigen verantwoordelijkheid om na te gaan of het land van bestemming deze test accepteert.

 • Sensitiviteit: 96,52%
 • Specificiteit: 99,68%

In sommige gevallen wel, daarom krijg je van ons een internationaal reiscertificaat. Vaak is echter een PCR-test nodig, dus controleer voor je op reis gaat goed de eisen die gesteld worden door het desbetreffende land.

Ja, de antigeen sneltest is betrouwbaar. Dit geldt voor de CE-gemarkeerde sneltesten die goedgekeurd zijn door het RIVM. Het is wel zo dat je bij een negatieve test waarschijnlijk niet besmettelijk bent, maar dat het niet met 100% zekerheid is uit te sluiten.

De sneltest kost €49,-

De fabrikant van onze testen, Roche Diagnostics, rapporteert een sensitiviteit van 96,52% en een specificiteit van 99,68%.

Dit staat er op het certificaat van de sneltest:

 • Type test
 • Volledige naam
 • Geboortedatum
 • Gender
 • Nationaliteit
 • Identificatienummer (paspoort/ID)
 • Datum/tijd testafname
 • Locatie waar de test is afgenomen
 • Resultaat (positief/negatief)
 • Handtekening & naam van de arts

Antistoffentest

Een antistoffentest toont aan of je in contact bent geweest met het SARS-CoV-2 virus. Met een kleine druppel bloed uit de vingertop worden antilichamen aangetoond. Deze antilichamen zorgen bij een nieuwe besmetting voor een snelle reactie van het immuunsysteem, zodat je de tweede keer (bijna) niet ziek wordt. Hoe zieker je bent geweest bij een eerste besmetting, hoe meer antilichamen jij hebt opgebouwd. Dit betekent ook dat je meer immuun bent geworden. De test zegt niet of je op het moment van testen besmet bent met het coronavirus. Laat je bij voorkeur minimaal 4 weken na (vermeende) blootstelling aan het virus testen. Onze antistoffentest is CE- gemarkeerd.

De antistoffentest kost €49,-

Voor de antistoffentest wordt er wat bloed afgenomen uit je vingertop. Dit bloed wordt met een pipet van je vinger afgezogen en op het testapparaat gedruppeld. Met 15 minuten is er bekend of je antistoffen hebt tegen het virus en je krijgt de uitslag binnen 30 minuten.

Ten eerste leggen we het verschil uit tussen antigenen en antistoffen. Bepaalde stoffen die het lichaam binnendringen, noem je antigenen. Het kunnen cel resten, maar ook bacteriën, virussen en andere lichaamsvreemde eiwitten. Ze zetten het lichaam aan om er antistoffen tegen te maken. De antigeen vormt dus de prikkel tot de vorming van antistoffen.

Heel simpel gezegd wordt er met de sneltest (antigeentest) aangetoond of je besmet bent met het nieuwe coronavirus of niet. De antistoffentest toont aan of je besmet bent geweest of niet.

Een positieve uitslag betekent dat je antistoffen hebt opgebouwd tegen het coronavirus. Een negatieve uitslag betekent dat je, op dat moment, geen antistoffen tegen het coronavirus hebt.

Voor meer informatie ga je naar ons privacy statement.

Dat kan op alle locaties, behalve op de volgende locaties:

 • Amsterdam centrum (Prins Hendrikkade)
 • Harderwijk
 • Rotterdam Delfshaven
 • Rotterdam Rechter Maasoever
 • NH hotel Schiphol/Hoofddorp
 • Zeist

Voor bedrijven

Dat kan! Bij Spoedtest.nl kan er gekozen worden voor de gratis sneltest (alleen voor bedrijven) en voor het preventief testen van werknemers. 

Gratis sneltest:

Als uw werknemers in contact zijn geweest met iemand die corona heeft, of wanneer zij klachten vertonen, komen zij in aanmerking voor een gratis sneltest. U kunt als werkgever contact opnemen met Medprevent, zij zullen u voorzien van vouchers waarmee de sneltest geboekt kan worden, zonder kosten. Hiermee kan online een afspraak ingeboekt worden op één van de 60+ locaties die landelijk beschikbaar zijn. Binnen 30 minuten ontvangt de werknemer een positieve of negatieve testuitslag en weet iedereen waar hij/zij aan toe is. Wilt u zich aanmelden? Vul dan het formulier in op deze pagina.

Preventief testen:

Het preventief testen van werknemers zonder klachten kan vroegtijdig besmettingen opsporen, zodat uw werknemers veilig aan het werk kunnen blijven. Door de ministeriële regeling Open House Preventief testen en ons samenwerkingsverband, kunnen wij deze testen tegen een gereduceerd tarief aanbieden, als thuis werken of het houden van 1,5 meter afstand geen optie is. Dit kan op één van de 60+ locaties van Spoedtest.nl. Bent u geïnteresseerd of wilt u hiervoor een offerte ontvangen? Vul dan het formulier in op deze pagina.

Dat ligt eraan. Er zijn namelijk twee manieren:

 • Werknemers met lichte klachten (gratis)
 • Werknemers preventief laten testen (met staffelkorting)

Vertoont een werknemer lichte klachten? Dan kan je je bedrijf aanmelden via www.medprevent.nl/spoedtest. Vul hier het formulier in en er zal contact met je opgenomen per e-mail. In deze e-mail krijg een vouchercode. Deze vouchercode kan je delen met je werknemers en zo kunnen zij zelf een afspraak inplannen op www.spoedtest.nl. Deze test is gratis.

Wil jij als werkgever een veilige omgeving creëren op de werkvloer en je werknemers preventief laten testen? Stuur dan een e-mail naar wijzijn@spoedtest.nl. Geef hieraan wat je wensen zijn en zo kan ons team een op maat gemaakt voorstel naar je sturen. Met meerdere afnames werken wij met een staffelkorting.

Ja, dat kunnen wij.

Dit doen wij kosteloos als je minimaal 10 testen afneemt. Bij minder dan 10 testen brengen wij voorrijkosten in rekening.

Voor meer informatie over testen op locatie kan je een e-mail sturen naar wijzijn@spoedtest.nl.

Bekijk hiervoor ons privacy statement.

Bekijk hiervoor ons privacy statement.

Dat is de PCR-test. Deze test geldt internationaal als de ‘gouden standaard’, dat wil zeggen dat dit als de beste test beschouwd wordt en gebruikt wordt om de betrouwbaarheid van nieuwe testen te onderzoeken. Hierna komt de sneltest. De sneltest die wij gebruiken is van het merk Roche Diagnostics. Deze test heeft een sensitiviteit van 96,52% en een specificiteit van 99,68%.

Vaccinatie

Dat weten we nog niet. Hierover zijn nog weinig gegevens bekend, omdat het nieuwe vaccins zijn.

Ja! Iedereen die is gevaccineerd moet zich nog steeds houden aan de algemene coronamaatregelen. Deze maatregelen kan je vinden op de website van het RIVM.

De vaccinatie beschermt jou tegen ziekte door corona, maar we weten nog niet of iemand die gevaccineerd is het virus kan verspreiden. Daarnaast is het zo dat één tot twee weken na vaccinatie 60-90% van de mensen beschermd is tegen het nieuwe coronavirus. Dus niet iedereen is beschermd. De kans dat je na twee vaccinaties het virus oploopt is erg klein, maar niet uitgesloten. Daarom gelden voor gevaccineerde mensen (voorlopig) dezelfde coronamaatregelen als voor mensen die niet gevaccineerd zijn.

Na de eerste vaccinatie kan je alsnog besmet raken met COVID-19, omdat je afweer tegen het virus nog niet helemaal is opgebouwd. Na de tweede vaccinatie is de kans om ziek te worden veel kleiner. Het is daarom belangrijk om de tweede vaccinatie te halen.

We weten nog niet of iemand die gevaccineerd is, het virus toch kan verspreiden. Daarom nemen we het zeker voor het onzekere: voor gevaccineerde personen gelden voorlopig dezelfde maatregelen als voor mensen die niet gevaccineerd zijn.