Dé #1 van Nederland!

Soa-testen Afspraak maken
Nederlands
English

Syfilis

Syfilis is een soa met ernstige gevolgen als je je niet laat behandelen. Het begint met een zweertje dat vanzelf verdwijnt, maar syfilis verspreidt zich al gauw door je hele lichaam. Twijfel je of je misschien syfilis hebt? Doe dan een test om complicaties te voorkomen.

Hoe gaat een syfilis soa test?

Een syfilis soa test gaat heel eenvoudig! Je neemt zelf een klein beetje bloed uit je vinger en stuurt dit kosteloos naar het laboratorium. De bijsluiter vertelt je precies hoe het moet.

Ook als je geen klachten hebt, kun je syfilis hebben als je onbeschermde seks hebt gehad. Wil je zeker weten of je syfilis hebt? Doe dan een soa test. Als je op werkdagen voor 23:00 uur bestelt, krijg je de soa test de volgende dag al bezorgd.

1

Bestel je test

Kies de test die jij nodig hebt. Op werkdagen voor 23:00 uur besteld: volgende dag bezorgd.

2

Doe de test

Neem de test af. In de bijsluiter leggen we stap voor stap uit hoe het moet.

3

Stuur de test op

Na afname stuur je de test gratis naar het ISO-gecertificeerde laboratorium. Ons medisch team staat klaar om jouw test te analyseren.

4

Check je uitslag

Na 24 tot 36 uur kun je de uitslag opvragen in het online portaal.


 • Syfilis is een soa die wordt veroorzaakt door een bacterie: Treponema pallidum.
 • Deze bacterie dringt je huid binnen via hele kleine wondjes.
 • Syfilis verloopt in verschillende stadia waarbij je steeds andere symptomen krijgt.
 • Na een besmetting ontstaat er eerst een zweer op de penis, vagina, anus of in de mond.
 • In een later stadium kun je ook last krijgen van uitslag, bultjes of een ziek gevoel.
 • Soms verdwijnen de symptomen helemaal. De syfilis-bacterie is dan nog wel in je lichaam.
 • Zonder behandeling kan syfilis ernstige gevolgen hebben.
 • Met een bloedtest kun je testen of je syfilis hebt.
 • Syfilis behandel je met een antibioticaprik.
 • Doe bij twijfel een soa test: Voorkomen is beter dan genezen.

Wat is syfilis eigenlijk?

Syfilis is een soa die wordt veroorzaakt door de bacterie Treponema pallidum. Als je syfilis hebt, ontstaat er eerst een zweer op de penis, vagina, anus of mond. Daarna verspreidt de bacterie zich via de bloedbaan door het hele lichaam. Zonder behandeling kan syfilis op de lange termijn ernstigere gevolgen hebben, zoals ontstekingen aan je huid, hart, botten en hersenen.


Hoe krijg je syfilis?

Je kunt syfilis krijgen door onbeschermde seks en bloedcontact. Onbeschermde seks is vaginale of anale penetratie, of orale seks, zonder condoom of beflapje.

Ook als je wel een condoom of beflapje gebruikt, kan je syfilis krijgen. Bijvoorbeeld als je:

 • Het condoom verkeerd gebruikt, of het per ongeluk scheurt;
 • Iemand zoent of knuffelt, waarbij een syfilis-zweertje in contact komt met een heel klein wondje (bijvoorbeeld in je mond tijdens het zoenen).

Wat zijn de symptomen?

Syfilis kent verschillende stadia waarbij je steeds andere symptomen krijgt. Soms verdwijnen de symptomen helemaal, maar de bacterie die syfilis veroorzaakt blijft in je lichaam totdat je je laat behandelen.

Eerste stadium: 2 tot 12 weken na besmetting

 • Een pijnloze zweer van maximaal een centimeter groot op de penis, vagina, anus of in de mond. Soms zit een zweertje diep in de vagina of anus. Het kan dan zijn dat je er niks van merkt. Binnen drie maanden verdwijnt de zweer, maar de bacterie blijft in je lichaam. Je blijft dan besmettelijk.
 • Opgezette lymfeklieren.

Tweede stadium: 3 tot 8 weken nadat de zweer is ontstaan

 • Niet-jeukende uitslag over je hele lichaam.
 • Bultjes rond de penis, vagina of anus. Deze zijn witgrijs van kleur en lijken op wratjes.
 • Een ziek gevoel, koorts, spierpijn, keelpijn, pijn in je gewrichten en vermoeidheid.
 • Haaruitval.
 • Oogontsteking.

Derde stadium: jaren na besmetting

Na het tweede stadium verdwijnen klachten vaak weer. Je merkt er dan niks van dat je syfilis hebt, maar de bacteriën zitten nog steeds in je lichaam. Je blijft dus besmettelijk voor anderen. Het kan jaren duren voordat je weer symptomen krijgt, soms wel 30 jaar. In het derde stadium kunnen ernstige beschadigingen ontstaan aan je hart, hersenen, ruggenmerg en botten. In Nederland komt de derde fase van syfilis gelukkig bijna nooit voor, doordat het meestal al in het eerste of tweede stadium ontdekt en behandelt wordt.


Positief getest, wat nu?

Syfilis is een soa die ernstige gevolgen heeft als je je niet laat behandelen. Als je positief bent getest op syfilis, kan dat dus best even schrikken zijn. Gelukkig is syfilis goed te genezen als je er vroeg bij bent. Neem daarom zo snel mogelijk contact op met je huisarts. Hoe sneller je met de behandeling begint, hoe beter. Wil je weten wat je kunt verwachten nadat je positief bent getest op syfilis? Klik dan op onderstaande button om er alles over te lezen.


Veelgestelde vragen

Onze soa testen worden geanalyseerd door een gecertificeerd laboratorium. Als je de instructies in de bijsluiter nauwkeurig volgt, en je de test niet eerder afneemt dan 14 dagen na het laatste seksuele contact (afhankelijk van de soa waar jij je op laat testen), dan is de uitslag die je van ons krijgt net zo betrouwbaar als wanneer je de uitslag krijg van de huisarts of GGD.

Meer weten over de betrouwbaarheid van onze testen?

Onze soa test heeft meerdere voordelen ten opzichte van een soa test bij de huisarts of GGD:

 • Het is anoniem: Niemand anders dan jij krijgt te weten dat je je laat testen of wat de uitslag is, ook je huisarts niet (tenzij je dit zelf wilt).
 • Je bespaart tijd: Je hebt niet te maken met reistijd of wachttijden en je krijgt de uitslag al na 24 tot 36 uur.*
 • Het is goedkoop: Onze soa-testen zijn goedkoper dan die van de huisarts.
 • Privacy en comfort: Je kunt de test afnemen in jouw vertrouwde omgeving, zonder in te leveren op kwaliteit of betrouwbaarheid.

*Voor een test met Mycoplasma genitalium is dit na 36 tot 48 uur.

Thuistesten geven direct resultaat, maar zijn vaak minder betrouwbaar. De test kan soa’s missen of een verkeerde uitslag geven. In een onderzoek van Het Maastricht Infectieziekten Centrum scoorde één chlamydia-zelftest van de drogist slechts 12% op specificiteit. Dat betekent dat 88% van de mensen met een positieve uitslag helemaal geen chlamydia heeft!

Het advies is daarom om een soa-test te doen die in een lab wordt geanalyseerd. Onze soa-testen neem je zelf af en stuur je vervolgens naar het laboratorium. Je moet daarom even geduld hebben tot je de uitslag hebt, maar zo weet je wel zeker dat de uitslag betrouwbaar is.

Je kunt je via ons ook laten testen op:

 • chlamydia
 • gonorroe
 • mycoplasma genitalium

Stel je vraag anoniem

Heb je een vraag over soa’s, seks of over de soa test? Of ben je bang dat je een soa hebt? Wij staan klaar om je te helpen.

Whatsapp of mail ons en krijg gratis een betrouwbaar advies!

Je kunt ons whatsappen op:

06 51 09 63 74
ma t/m vrij: 9:00 tot 17:00 uur

Of mailen op:

Heb je een klacht?

Ga dan naar ons klachtenformulier.