Dé #1 van Nederland!

Soa-testen Afspraak maken
Nederlands
English

Positief getest, wat nu?

Uit je testuitslag blijkt dat je een soa hebt. Dat is natuurlijk geen fijn nieuws; een positieve testuitslag kan best even schrikken zijn. Gelukkig zijn de meeste soa's goed te behandelen met medicatie. Lees op deze pagina alles over wat je moet doen na een positieve testuitslag.

Hoe nu verder?

Ons advies is om zo snel mogelijk contact op te nemen met je huisarts. Neem je je testuitslag mee naar de huisarts, dan hoef je niet nog een keer een test te doen. Je huisarts zal je waarschijnlijk medicatie voorschrijven. Het is belangrijk om je te laten behandelen, omdat anders het risico op complicaties op de lange termijn toeneemt. Aarzel dus niet, en bel je huisarts!

Wil je alvast weten wat je kunt verwachten van de behandeling? Lees dan verder bij Positief getest, wat nu?

Partners waarschuwen

Naast het behandelen van de soa is het belangrijk om je sekspartner(s) te waarschuwen. Er is een kans dat ook zij besmet zijn, ook als ze misschien geen klachten hebben. Zij zullen dus ook een test moeten doen en zich eventueel laten behandelen. Je kunt samen met je huisarts nagaan wie je precies op de hoogte moet stellen. Doe je dat liever zelf? Klik dan hieronder op een van de soa’s om te zien welke richtlijn voor die soa geldt.

Positief getest, wat nu?

De behandeling van chlamydia

Voor de behandeling van chlamydia krijg je antibioticapillen voorgeschreven. Meestal krijg je twee pillen die je gelijk na elkaar moet slikken. Dit is het geval als je chlamydia in je vagina, penis of keel hebt. Als je chlamydia aan je anus hebt, dan moet je de antibiotica zeven dagen achter elkaar slikken. Het is dan belangrijk om de antibiotica elke dag te nemen, ook als je klachten weg zijn. De bacteriën blijven namelijk nog een week aanwezig in je lichaam.

Partners waarschuwen

Houd de volgende richtlijnen aan voor het waarschuwen van je partners:

  • Bij chlamydia aan de penis mét klachten, zoals pijn bij het plassen of afscheiding: Waarschuw alle sekspartners sinds het begin van je klachten en de 4-6 weken daarvoor.
  • Bij chlamydia aan de penis zónder klachten of chlamydia aan de vagina: Waarschuw alle sekspartners van de laatste 6 maanden
  • Bij chlamydia aan de keel of anus: Overleg met je huisarts.

Meer weten?

Klik op onderstaande button om meer te lezen over de behandeling, partnerwaarschuwing en nazorg van chlamydia.

Positief getest op chlamydia

De behandeling van gonorroe

Gonorroe is goed te behandelen met antibiotica. Vaak krijg je één keer een prik met het antibioticum ceftriaxon. Hierdoor gaan de bacteriën die gonorroe veroorzaken dood. Als dit niet werkt of als je niet tegen dit antibioticum kunt, dan krijg je pillen met antibiotica. Het kan zijn dat de pillen niet werken door resistentie. Er is dan een laboratoriumonderzoek nodig om te zien welk antibioticum het beste helpt bij jouw infectie.

Partners waarschuwen

Hou de volgende richtlijnen aan voor het waarschuwen van je partners:

  • Bij gonorroe aan de penis mét klachten, zoals pijn bij het plassen of afscheiding: Waarschuw alle partners sinds het begin van je klachten en de 4-6 weken daarvoor.
  • Bij gonorroe aan de penis zónder klachten of gonorroe aan de vagina: Waarschuw alle partners van de laatste 6 maanden.
  • Bij gonorroe aan de keel of anus: Overleg met je huisarts.

Meer weten?

Klik op onderstaande button om meer te lezen over de behandeling, partnerwaarschuwing en nazorg van gonorroe.

Positief getest op gonorroe

De behandeling van mycoplasma genitalium

Mycoplasma genitalium hoeft niet altijd behandeld te worden, aangezien het een laag risico op complicaties heeft. Meestal krijg je alleen medicatie voorgeschreven als je ook daadwerkelijk klachten hebt. Dit is om antibioticaresistentie te voorkomen. Ben je positief getest en heb je géén klachten? Dan is een behandeling medisch gezien dus niet nodig.

Als je wél klachten hebt, dan krijg je antibiotica voorgeschreven. Meestal krijg je antibioticapillen genaamd azitromycine. Deze pillen moet je elke dag slikken voor een aantal dagen. De infectie zou dan weg moeten gaan. Het is belangrijk om de kuur helemaal af te maken, ook als je nergens (meer) last van hebt.

Partners waarschuwen

Bij mycoplasma genitalium is het advies om alleen je vaste partner(s) te waarschuwen. Diegene kan zich dan ook testen, en eventueel behandelen. Zo verlaag je het risico dat je opnieuw besmet raakt.

Meer weten?

Klik op onderstaande button om meer te lezen over de behandeling, partnerwaarschuwing en nazorg van mycoplasma genitalium.

Positief getest op mycoplasma genitalium

Stel je vraag anoniem

Heb je een vraag over soa’s, seks of over de soa test? Of ben je bang dat je een soa hebt? Wij staan klaar om je te helpen.

Whatsapp of mail ons en krijg gratis een betrouwbaar advies!

Je kunt ons whatsappen op:

06 51 09 63 74
ma t/m vrij: 9:00 tot 17:00 uur

Of mailen op:

Heb je een klacht?

Ga dan naar ons klachtenformulier.