Dé #1 van Nederland!

Soa-testen Afspraak maken
Nederlands
English

Negatief getest

Gelukkig, je testuitslag is negatief! Dat betekent dat er op het moment van testen geen soa is gevonden op het geteste lichaamsdeel. Heb je toch nog klachten? Lees dan verder wat je het beste kunt doen. Hou er ook rekening mee dat een negatief testresultaat niet altijd met 100% zekerheid betekent dat je geen soa hebt.

Hoe nu verder?

Als uit de test blijkt dat je geen soa hebt, dan is dat natuurlijk goed nieuws! Behalve als je klachten hebt die passen bij een soa, want dan weet niet nóg niet waar je aan toe bent. Heb je klachten én ben je negatief getest? Lees dan verder bij Wat als ik toch klachten heb?

Bij een negatieve uitslag blijft het belangrijk om veilige seks te hebben. Zo heb je minder risico dat je in de toekomst een soa krijgt. Ben jij negatief getest, maar is jouw partner positief? Lees dan verder bij Mijn partner is positief getest, wat nu?

Let op: Een negatieve testuitslag betekent niet altijd dat je soa-vrij bent.

Je kunt bijvoorbeeld toch een soa hebben omdat je:

 • Na het testen nog (onbeschermde) seks hebt gehad.
 • De test verkeerd hebt afgenomen. Lees daarom altijd goed de bijsluiter!
 • Te vroeg hebt getest. Elke soa heeft namelijk een windowfase. Dat is de tijd tussen het moment van de besmetting tot het moment waarop je de soa kunt aantonen. Voor mycoplasma genitalium, chlamydia en gonorroe is de windowfase 14 dagen. Heb geen 14 dagen gewacht met testen? Doe dan voor de zekerheid nog een test.
 • De verkeerde lichaamslocatie hebt getest. Je kunt bijvoorbeeld negatief testen op een soa aan de vagina of penis, maar toch een soa aan de anus hebben. Je hoeft hiervoor niet per se anale seks te hebben gehad. Als er bijvoorbeeld geïnfecteerd sperma of (vaginaal) vocht naar de anus lekt, kun je daar alsnog besmet raken.
 • Een andere soa hebt dan de soa waarvoor je getest bent. Als je veel wisselende seksuele contacten hebt, loop je een groot risico op soa’s. Je moet dan mogelijk ook op andere soa’s getest worden. Denk je dat je een groot risico loopt? Laat je dan testen via de huisarts of GGD.

Wat als ik toch klachten heb?

Een negatieve testuitslag is natuurlijk fijn! Maar als je toch klachten hebt, geeft dat veel onzekerheid. Ben je negatief getest en heb je toch klachten? Klik dan hieronder op de situatie die op jou van toepassing is en lees wat je het beste kunt doen.

Ben je negatief getest op chlamydia en gonorroe, maar heb je toch klachten? Laat je dan ook testen op mycoplasma genitalium. Jouw lichaamsmateriaal wordt 5 dagen in het laboratorium bewaard, dus je hoeft niet nog een keer een soa-test te doen.

Doe alleen een test op mycoplasma genitalium als je klachten hebt. De volgende klachten kunnen veroorzaakt worden door mycoplasma genitalium:

 • Branderig of geïrriteerd gevoel bij het plassen;
 • Irritatie van de plasbuis;
 • Afscheiding uit de plasbuis;
 • Bloedverlies terwijl je niet ongesteld bent, bijvoorbeeld tijdens seks.

Ben je negatief getest en weet je zeker dat je de test goed hebt uitgevoerd? En heb je minstens 14 dagen gewacht met testen na het laatste seksuele contact? Misschien is er dan wat anders aan de hand. Neem daarom contact op met je huisarts. Zorg dat je jouw testuitslag meeneemt zodat je niet nog een keer een soa-test hoeft te doen.

Als je toch klachten krijgt, kan het zijn dat je te vroeg hebt getest. Wacht altijd minstens 14 dagen met testen op mycoplasma genitalium, chlamydia en gonorroe. Heb je 14 dagen gewacht en heb je toch klachten? Doe dan voor de zekerheid nog een test of neem contact op met je huisarts.

soa-test bestellen

Mijn partner is positief getest, wat nu?

Een soa is besmettelijk, maar de transmissiekans (de kans dat je een soa krijgt of overdraagt) is niet 100%. Zo is er onderzoek gedaan waaruit bleek dat de transmissiekans bij gonorroe van vagina naar penis 77% is, en van penis naar vagina 80%. Bij chlamydia was dit 28% van vagina naar penis, en 45% van penis naar vagina. Het is dus goed mogelijk dat jij en je partner andere testuitslagen hebben.

Als je partner nog niet met een behandeling is gestart, zorg dan dat diegene dat zo snel mogelijk doet. Het is belangrijk om geen seks te hebben tijdens de behandeling (meestal een week), omdat anders de kans bestaat dat je elkaar steeds opnieuw besmet.


Wat is veilige seks?

Veilige seks, of beschermde seks, is seks met voorbehoedsmiddelen zoals een condoom. Als je een condoom gebruikt, is de kans kleiner dat je een soa krijgt of overdraagt. Gebruik een condoom als je:

 • Seks hebt waarbij de penis in de vagina gaat;
 • Seks hebt waarbij de penis in de anus gaat;
 • Orale seks geeft (jouw mond komt in aanraking met de penis, vagina of anus van iemand anders);
 • Orale seks ontvangt (jouw penis, vagina of anus komt in aanraking met de mond van iemand anders).

Bij orale seks kun je het condoom openknippen en dit op de vagina of anus leggen voordat je iemand likt. Je kunt ook een beflapje gebruiken.

Hou er rekening mee dat een condoom of beflapje nooit 100% beschermt. Door bijvoorbeeld verkeerd gebruik of het onverhoopt scheuren van een condoom kan je alsnog een soa krijgen. Het is daarom belangrijk om je regelmatig te testen als je risico loopt op soa’s, ook als je condooms gebruikt.


Meer zekerheid?

Doe (nog) een soa-test:

Meest gekozen!

Chlamydia & Gonorroe

€49,95
Vrouw / Man / Oraal / Anaal

 • Geen verzendkosten
 • 100% anoniem
 • Uitslag 24-36 uur na aankomst in lab

Mycoplasma genitalium

€49,95
Vrouw / Man

 • Geen verzendkosten
 • 100% anoniem
 • Uitslag 36-48 uur na aankomst in lab

Combinatie

€89,95
Chlamydia, Gonorroe & Mycoplasma

 • Test 3 soa's tegelijk
 • 100% anoniem
 • Uitslag 36-48 uur na aankomst in lab

Stel je vraag anoniem

Heb je een vraag over soa’s, seks of over de soa test? Of ben je bang dat je een soa hebt? Wij staan klaar om je te helpen.

Whatsapp of mail ons en krijg gratis een betrouwbaar advies!

Je kunt ons whatsappen op:

06 51 09 63 74
ma t/m vrij: 9:00 tot 17:00 uur

Of mailen op:

Heb je een klacht?

Ga dan naar ons klachtenformulier.