Vanwege technische problemen is onze klantenservice op 1 oktober 2022 pas vanaf 9:30 beschikbaar. U kunt ondertussen vraag mailen naar info@spoedtest.nl.

Dé #1 van Nederland!

Soa-testen Afspraak maken
Nederlands
English

Positief getest op syfilis

Als je positief bent getest op syfilis, kan dat best even schrikken zijn. Syfilis is goed te genezen als je er vroeg bij bent. Neem daarom zo snel mogelijk contact op met je huisarts. Hoe sneller je met de behandeling begint, hoe beter. Wil je weten wat je kunt verwachten nadat je positief bent getest op syfilis? Op deze pagina lees je er alles over.

De behandeling van syfilis

Voor de behandeling van syfilis krijg je meestal een prik met het antibioticum penicilline. Hiervan gaan de bacteriën die syfilis veroorzaken dood, waardoor je klachten en de soa weggaan. Als je nog niet lang besmet bent, dan is één voldoende. In sommige gevallen zijn er drie prikken nodig, bijvoorbeeld als je:

  • al lang syfilis hebt;
  • niet weet hoelang je al syfilis hebt;
  • zwanger bent;
  • ook hiv hebt.

Als je allergisch bent voor penicilline, krijg je een ander antibioticum voorgeschreven. Dit antibioticum heet doxycycline. Dit zijn pillen die je twee weken lang twee keer per dag moet slikken. Het is belangrijk om de pillen te blijven slikken, ook als je klachten al weg zijn. Anders kun je opnieuw ziek worden.


Partners waarschuwen

Je sekspartner(s) zullen zich moeten laten testen en eventueel laten behandelen. Ook als ze geen klachten hebben, kunnen ze toch besmet zijn. Zorg dus dat je hen zo snel mogelijk op de hoogte brengt als je positief bent getest op syfilis. Bij syfilis is het advies om al je partners sinds het begin van je klachten en de 3 maanden daarvoor te waarschuwen.

Vind je het moeilijk om te vertellen dat je een soa hebt? Breng dan je partners anoniem op de hoogte.

Waarschuw je (ex)partner(s)

Waarschuw jouw (ex)partner(s) met een gratis anoniem sms’je, want ook zij moeten weten dat ze mogelijk een soa hebben. Zij kunnen zich dan laten testen en eventueel zelfs direct laten behandelen.


Na de behandeling

Na de behandeling van syfilis kun je het beste even geen seks hebben om te voorkomen dat je alsnog iemand anders besmet. Als je penicilline voorgeschreven hebt gekregen is het advies om in ieder geval een week geen seks te hebben. Zorg ook dat je wacht tot de symptomen weg zijn. Als je bijvoorbeeld uitslag of zweertjes hebt, zijn deze nog wel besmettelijk. Heb je geen penicilline maar doxycycline voorgeschreven gekregen? Wacht dan met seks tot in ieder geval een week nadat je met de behandeling bent gestopt.


Stel je vraag anoniem

Heb je een vraag over soa’s, seks of over de soa test? Of ben je bang dat je een soa hebt? Wij staan klaar om je te helpen.

Whatsapp of mail ons en krijg gratis een betrouwbaar advies!

Je kunt ons whatsappen op:

06 51 09 63 74
ma t/m vrij: 9:00 tot 17:00 uur

Of mailen op:

Heb je een klacht?

Ga dan naar ons klachtenformulier.