Dé #1 van Nederland!

Soa-testen Afspraak maken
Nederlands
English

Positief getest op mycoplasma genitalium

Als je positief bent getest op mycoplasma genitalium met onze soa-test, betekent het dat je de bacterie bij je draagt en dien je contact op te nemen met je huisarts. Wil je alvast weten wat je kunt verwachten van de behandeling? Lees dan verder.

De behandeling van mycoplasma genitalium

Mycoplasma genitalium hoeft niet altijd behandeld te worden, aangezien het een laag risico op complicaties heeft. Meestal krijg je alleen medicatie voorgeschreven als je ook daadwerkelijk klachten hebt. Dit is om antibioticaresistentie te voorkomen. Ben je positief getest en heb je géén klachten? Dan is een behandeling medisch gezien dus niet nodig. Overleg dit met je huisarts.

Als je wél klachten hebt, dan krijgen jij – en eventueel je sekspartner(s) – antibiotica voorgeschreven. Antibiotica maken de bacteriën die de soa veroorzaken dood. Meestal krijg je antibioticapillen genaamd azitromycine. Deze pillen moet je elke dag slikken voor een aantal dagen. De infectie zou dan weg moeten gaan. Het is belangrijk om de kuur helemaal af te maken, ook als je nergens meer last van hebt.

Wat als je mycoplasma genitalium niet op tijd behandelt?

Mycoplasma genitalium hoeft alleen behandelt te worden bij klachten. Heb je geen klachten, maar ben je wel positief getest? Overleg dan met je huisarts wat je het beste kan doen. Zonder klachten heb je vrijwel geen risico op complicaties. Als je wél klachten hebt en je behandelt mycoplasma genitalium niet, dan kan de infectie misschien erger worden.

Bij mannen kan het leiden tot een ontsteking aan de bijballen. Hierbij heb je veel pijn in je balzak wat soms uitstraalt naar je lies. Je kunt hierbij ook een zwelling in de balzak voelen.

Bij vrouwen kan de bacterie verder naar binnen gaan. Hierdoor kun je een ontsteking krijgen hoger in het bekken, onder andere aan de eileiders of baarmoeder. Hiervan kun je last krijgen van pijn in de onderbuik en koorts. Als een ontsteking aan de eileiders niet op tijd wordt ontdekt, kan er op de lange termijn littekenweefsel in de eileiders ontstaan. In zeldzame gevallen leidt dit tot een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of onvruchtbaarheid.


Partners waarschuwen

Mycoplasma genitalium hoeft meestal alleen behandeld te worden als je klachten hebt. Bij mycoplasma genitalium is daarom het advies om alleen je vaste partner(s) te waarschuwen. Diegene kan zich dan ook testen, en eventueel behandelen. Zo verlaag je het risico dat je opnieuw besmet raakt.


Na de behandeling

Mycoplasma genitalium heeft een relatief hoog resistentiepercentage. Dit betekent dat er een kans is dat het antibioticum niet aanslaat en de infectie dus niet weggaat na de eerste behandeling. Het advies is daarom om drie tot vier weken na de behandeling opnieuw te testen op mycoplasma genitalium, ook als je geen klachten (meer) hebt. Zorg dat je geen seks hebt totdat de uitslag bekend is. Zo voorkom je dat je een sekspartner mogelijk opnieuw besmet.


Stel je vraag anoniem

Heb je een vraag over soa’s, seks of over de soa test? Of ben je bang dat je een soa hebt? Wij staan klaar om je te helpen.

Whatsapp of mail ons en krijg gratis een betrouwbaar advies!

Je kunt ons whatsappen op:

06 51 09 63 74
ma t/m vrij: 9:00 tot 17:00 uur

Of mailen op:

Heb je een klacht?

Ga dan naar ons klachtenformulier.