Dé #1 van Nederland!

Soa-testen Afspraak maken
Nederlands
English

Positief getest op gonorroe

Als je positief bent getest op gonorroe betekent het dat je de bacterie Neisseria gonorrhoeae bij je draagt. Dit is de bacterie die gonorroe veroorzaakt. Het is belangrijk om zo snel mogelijk met een behandeling te starten, omdat anders het risico op complicaties toeneemt. Neem dus contact op met je huisarts. Wil je alvast weten wat je kunt verwachten van de behandeling? Lees er dan hier alles over.

De behandeling van gonorroe

Gonorroe is goed te behandelen met antibiotica. Vaak krijg je één keer een prik met het antibioticum ceftriaxon. Hierdoor gaan de bacteriën die gonorroe veroorzaken dood. Als dit niet werkt of als je niet tegen dit antibioticum kunt, dan krijg je pillen met antibiotica. Het kan zijn dat de pillen niet werken door resistentie. Er is dan een laboratoriumonderzoek nodig om te zien welk antibioticum het beste helpt bij jouw infectie.

Wat als je gonorroe niet op tijd behandelt?

Gelukkig is gonorroe gemakkelijk te behandelen, maar het is wel belangrijk om dit op tijd te doen. Zo voorkom je dat de infectie steeds erger wordt.

Bij mannen kan gonorroe op de lange termijn leiden tot een ontsteking aan de bijballen of de prostaat. Dit geeft vaak pijn bij de geslachtsorganen. Ook kan je door de ontsteking een zwelling krijgen in bijvoorbeeld de balzak of de zaadstreng.

Bij vrouwen kan de bacterie steeds verder naar binnen gaan. Hierdoor kun je een ontsteking krijgen hoger in het bekken, bijvoorbeeld aan de eileiders of baarmoeder. Dit kan pijn in de onderbuik en koorts veroorzaken. Als een ontsteking aan de eileiders niet op tijd wordt ontdekt, kan er op de lange termijn littekenweefsel in de eileiders ontstaan. Veel littekenweefsel kan een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of onvruchtbaarheid veroorzaken, maar dat komt gelukkig niet veel voor.


Partners waarschuwen

Nadat je positief bent getest op gonorroe is het belangrijk om je sekspartner(s) zo snel mogelijk op de hoogte te brengen. Zij kunnen ook besmet zijn, ook al hebben ze misschien geen klachten. Hou de volgende richtlijnen aan voor het waarschuwen van je partners:

  • Bij gonorroe aan de penis mét klachten, zoals pijn bij het plassen of afscheiding: Waarschuw alle partners sinds het begin van je klachten en de 4-6 weken daarvoor.
  • Bij gonorroe aan de penis zónder klachten of chlamydia aan de vagina: Waarschuw alle partners van de laatste 6 maanden
  • Bij gonorroe aan de keel of anus: Overleg met je huisarts.

Vind je het moeilijk om te vertellen dat je een soa hebt? Je kunt je partner(s) anoniem op de hoogte brengen via de uitslagenportaal als je positief bent getest.


Na de behandeling

Zorg dat je een week geen seks hebt nadat je de antibioticaprik hebt gehad. Zo voorkom je dat je een sekspartner (opnieuw) besmet. Blijf je een week na de behandeling toch nog klachten houden? Neem dan contact op met je huisarts. Meestal krijg je dan alsnog antibioticapillen. Heb je daarna nog steeds klachten? Dan raden we aan om ook op mycoplasma genitalium te testen, omdat de klachten van gonorroe en mycoplasma genitalium veel op elkaar lijken.

Mycoplasma genitalium

Mycoplasma Genitalium

 49,95
myco vrouw front
  • Vóór 23:00 besteld = volgende dag in huis
  • 100% anoniem
  • Uitslag ± 36-48 uur na aankomst lab
  • Geen verzendkosten

Binnen 2 minuten besteld!


Stel je vraag anoniem

Heb je een vraag over soa’s, seks of over de soa test? Of ben je bang dat je een soa hebt? Wij staan klaar om je te helpen.

Whatsapp of mail ons en krijg gratis een betrouwbaar advies!

Je kunt ons whatsappen op:

06 51 09 63 74
ma t/m vrij: 9:00 tot 17:00 uur

Of mailen op:

Heb je een klacht?

Ga dan naar ons klachtenformulier.