Stel je vraag anoniem
Heb je een vraag over soa’s, seks of over de soa-test? Of ben je bang dat je een soa hebt? Wij staan klaar om je te helpen.
Whatsapp of mail ons en krijg gratis een betrouwbaar advies!
Als je positief bent getest op chlamydia betekent het dat je de bacterie Chlamydia trachomatis bij je draagt. Dit is de bacterie die chlamydia veroorzaakt. Het is dan belangrijk om met een behandeling te starten, ook als je geen klachten hebt. Neem dus zo snel mogelijk contact op met je huisarts. Wil je alvast weten wat je kunt verwachten van de behandeling? Lees er dan hier alles over.
Voor de behandeling van chlamydia krijgen jij – en eventueel je sekspartner(s) – antibiotica voorgeschreven. Antibiotica maken de bacteriën die chlamydia veroorzaken dood. Meestal krijg je twee pillen die je gelijk na elkaar moet slikken. Dit is het geval als je chlamydia in je vagina, penis of keel hebt. Als je chlamydia aan je anus hebt, dan moet je de antibiotica zeven dagen achter elkaar slikken. Het is dan belangrijk om de antibiotica elke dag te nemen, ook als je klachten weg zijn. De bacteriën blijven namelijk nog een week aanwezig in je lichaam.[1][2][3]
Ons advies is om je te laten behandelen via je huisarts. Ga voor meer informatie naar de pagina behandelingen.
Chlamydia is gemakkelijk te behandelen, maar wees er wel op tijd bij! Als je chlamydia niet op tijd behandelt, kan de infectie zich verder naar binnen uitbreiden. Dit kan leiden tot ontstekingen, zoals:
Als je je zorgen maakt of als je last hebt van hevige klachten, neem dan contact op met je huisarts.
Als je positief bent getest op chlamydia is het belangrijk om je sekspartners te waarschuwen. Er is een kans dat ook zij besmet zijn, ook als ze misschien geen klachten hebben. Zij zullen dus ook een test moeten doen en zich eventueel laten behandelen. Houd de volgende richtlijnen aan voor het waarschuwen van je partners:
Mensen met wie je minder dan 60 dagen geleden seks hebt gehad, hoeven zich soms niet eerst ook te laten testen op chlamydia. Zij kunnen dan meteen met de behandeling starten. Dit verschilt per situatie, dus laat je hierover goed informeren door je huisarts. Mensen met wie je langer dan 60 dagen geleden seks hebt gehad, kunnen zich beter eerst laten testen en dan pas laten behandelen.[4]
Vind je het moeilijk om te vertellen dat je een soa hebt? Breng dan je partners anoniem op de hoogte. Dat kan gemakkelijk via de uitslagenportaal als je positief bent getest.
Nadat je met de behandeling bent begonnen, kun je het beste een week geen seks hebben. Zo voorkom je dat je je sekspartner(s) (opnieuw) besmet. Soms is het advies om je na 6 maanden nogmaals te laten testen om zeker te weten dat de soa weg is.[2][3] Blijf je na de behandeling van chlamydia toch klachten houden? Dan raden we aan om ook op mycoplasma genitalium te testen, omdat de klachten van chlamydia en mycoplasma genitalium veel op elkaar lijken.[5]
Vrouw
Binnen 2 minuten besteld!
Heb je een vraag over soa’s, seks of over de soa-test? Of ben je bang dat je een soa hebt? Wij staan klaar om je te helpen.
Whatsapp of mail ons en krijg gratis een betrouwbaar advies!
06 51 09 63 74
ma t/m vrij: 9:00 tot 17:00 uur
Ga dan naar ons klachtenformulier.