Mycoplasma genitalium

Heb je last van klachten als pijn bij het plassen, afscheiding uit de plasbuis of bloedverlies terwijl je niet ongesteld bent? En ben je negatief getest op chlamydia en gonorroe? Misschien heb je dan mycoplasma genitalium. Bestel hieronder jouw soa-test!

Wil je snel zekerheid?

Bestel hieronder jouw soa-test:

Man

Chlamydia, Gonorroe en Mycoplasma (Man)

 89,95
soa combinatie man front
 • Vóór 23:00 besteld = volgende dag in huis
 • 100% anoniem
 • Uitslag ± 36-48 uur na aankomst lab
 • Geen verzendkosten

Binnen 2 minuten besteld!

Vrouw

Chlamydia, Gonorroe en Mycoplasma (Vrouw)

 89,95
combinatie vrouw front
 • Vóór 23:00 besteld = volgende dag in huis
 • 100% anoniem
 • Uitslag ± 36-48 uur na aankomst lab
 • Geen verzendkosten

Binnen 2 minuten besteld!

Man

Mycoplasma genitalium (Man)

 49,95
myco man front
 • Vóór 23:00 besteld = volgende dag in huis
 • 100% anoniem
 • Uitslag ± 36-48 uur na aankomst lab
 • Geen verzendkosten

Binnen 2 minuten besteld!

Vrouw

Mycoplasma Genitalium (Vrouw)

 49,95
myco vrouw front
 • Vóór 23:00 besteld = volgende dag in huis
 • 100% anoniem
 • Uitslag ± 36-48 uur na aankomst lab
 • Geen verzendkosten

Binnen 2 minuten besteld!

Hoe gaat een mycoplasma genitalium soa-test?

Een soa-test op mycoplasma genitalium gaat heel eenvoudig! Doe de test wel pas vanaf 2 weken nadat je onbeschermde seks hebt gehad, óf als je klachten hebt die passen bij mycoplasma, anders is de test niet betrouwbaar.[1]

Met de test op mycoplasma genitalium neem je zelf wat lichaamsmateriaal af door middel van een uitstrijkje als je een vagina hebt, of je vangt wat urine op als je een penis hebt. De bijsluiter vertelt je precies hoe het moet. Na afname stuur je de test kosteloos naar het laboratorium waar jouw lichaamsmateriaal wordt gecheckt op de aanwezigheid van de bacterie. Dit maakt de uitslag net zo betrouwbaar als bij de huisarts of GGD. ± 36 tot 48 uur, nadat jouw test is aangekomen in het laboratorium, kun je jouw uitslag opvragen.

Wij adviseren om te testen op mycoplasma als je negatief bent getest op chlamydia en gonorroe, maar wel klachten hebt. Wil je meteen zekerheid? Kies dan voor onze Soa-test – Mycoplasma & Chlamydia & Gonorroe.

1

Bestel je test

Kies de test die jij nodig hebt. Op werkdagen voor 23:00 uur besteld: volgende dag in huis.

2

Doe de test

Neem de test af. In de bijsluiter leggen we stap voor stap uit hoe het moet.

3

Stuur de test op

We analyseren jouw test in een ISO-15189-gecertificeerd laboratorium. De uitslag is net zo betrouwbaar als bij de huisarts.

4

Check je uitslag

± 36 tot 48 uur na aankomst in het laboratorium, kun je de uitslag opvragen in het online portaal.


 • Mycoplasma is een geslacht van bacteriën.
 • Mycoplasma is de bacteriesoort die zich nestelt in de slijmvliezen van de vagina of penis.
 • Veel mensen met mycoplasma krijgen geen klachten.
 • Als je wel klachten krijgt, kun je onder andere last hebben van pijn bij het plassen, irritatie van de plasbuis, afscheiding uit de plasbuis of bloedverlies terwijl je niet ongesteld bent.
 • Met een uitstrijkje of urinetest kun je testen of je mycoplasma hebt.
 • Mycoplasma behandel je met antibiotica.
 • Zonder behandeling kan mycoplasma ernstige gevolgen hebben.
 • Doe bij twijfel een soa-test: Voorkomen is beter dan genezen.

Wat is mycoplasma genitalium eigenlijk?

Mycoplasma is een geslacht van bacteriën. Er zijn dus verschillende soorten mycoplasma. De bacteriesoort die zich nestelt in de slijmvliezen van de vagina of penis heet Mycoplasma genitalium. Een infectie met Mycoplasma genitalium is een soa; je kunt het krijgen van onbeschermde seks met iemand die de bacterie bij zich draagt.[2]


Hoe krijg je mycoplasma genitalium?

Mycoplasma wordt overgedragen door seksueel contact. Je loopt vooral een risico als je geen condoom of beflapje gebruikt. Jouw slijmvliezen komen dan in aanraking met de slijmvliezen van de ander, waardoor bacteriën makkelijk worden overgedragen. Maar ook als je wel een condoom of beflapje gebruikt, kan je gonorroe krijgen. Bijvoorbeeld als je:

 • Het condoom verkeerd gebruikt, of het per ongeluk scheurt;
 • Slijmvliezen in contact komen met besmet (vaginaal) vocht of sperma van de ander, bijvoorbeeld via de vingers;
 • Besmette seksspeeltjes hebt gebruikt.

Op deze manier kan mycoplasma genitalium een ontsteking veroorzaken aan de urinebuis van de penis, of de urinebuis, baarmoederhals en/of eileiders van de vagina.[2]


Wat zijn de symptomen van mycoplasma genitalium?

Mycoplasma genitalium kan een ontsteking aan de plasbuis of baarmoedermond veroorzaken.[3][4] Hierbij kun je last hebben van de volgende symptomen:

 • Branderig of geïrriteerd gevoel bij het plassen
 • Irritatie van de plasbuis
 • Afscheiding uit de plasbuis
 • Bloedverlies terwijl je niet ongesteld bent, bijvoorbeeld tijdens seks[3]

Veel mensen die de bacterie bij zich dragen krijgen helemaal geen klachten.[2] Als je geen klachten hebt, is het meestal niet nodig om een soa-test te doen of om je te laten behandelen voor mycoplasma genitalium.[3]


Wat als ik mycoplasma genitalium heb tijdens mijn zwangerschap?

Mycoplasma genitalium geeft niet altijd klachten, waardoor een infectie tijdens de zwangerschap soms onopgemerkt blijft. Wel geeft mycoplasma genitalium tijdens de zwangerschap een klein verhoogd risico op vroeggeboorte en spontane abortus. Zorg dus dat je je bij twijfel laat testen.[4][5]

Mycoplasma is ook tijdens de zwangerschap goed te behandelen met antibiotica.[3]


Hoe kan ik mycoplasma genitalium voorkomen?

Je kunt mycoplasma genitalium voorkomen door een condoom te gebruiken. Met een condoom is de kans kleiner dat je een soa krijgt of overdraagt. Gebruik een condoom als je:

 • Seks hebt waarbij de penis in de vagina gaat;
 • Seks hebt waarbij de penis in de anus gaat;
 • Orale seks geeft (jouw mond komt in aanraking met de penis, vagina of anus van iemand anders);
 • Orale seks ontvangt (jouw penis, vagina of anus komt in aanraking met de mond van iemand anders).

Bij orale seks kun je het condoom openknippen en dit op de vagina of anus leggen voordat je iemand likt. Je kunt ook een beflapje gebruiken.

Hou er rekening mee dat een condoom of beflapje nooit 100% beschermt. Door bijvoorbeeld verkeerd gebruik of het onverhoopt scheuren van een condoom kan je alsnog een soa krijgen.[2]


Positief getest, wat nu?

Ben je positief getest op mycoplasma genitalium? Geen zorgen: mycoplasma is gemakkelijk te behandelen met antibiotica. Dit hoeft meestal alleen als je klachten hebt. Als je positief bent getest, schaam je dan niet en bel je huisartsenpraktijk. Je huisarts zal je alles uitleggen over hoe de behandeling in zijn werk gaat. Wil je alvast weten wat je kunt verwachten? Klik dan op onderstaande button en lees alles over wat je kunt verwachten als je positief bent getest op mycoplasma genitalium.

Positief getest


Veelgestelde vragen

Onze soa-testen worden geanalyseerd door een gecertificeerd laboratorium. Als je de instructies in de bijsluiter nauwkeurig volgt, en je de test niet eerder afneemt dan 14 dagen na het laatste seksuele contact, dan is de uitslag die je van ons krijgt net zo betrouwbaar als wanneer je de uitslag krijg van de huisarts of GGD.

Meer weten over de betrouwbaarheid van onze testen?

Onze soa-test heeft meerdere voordelen ten opzichte van een soa-test bij de huisarts of GGD:

 • Het is anoniem: Niemand anders dan jij krijgt te weten dat je je laat testen of wat de uitslag is, ook je huisarts niet (tenzij je dit zelf wilt).
 • Je bespaart tijd: Je hebt niet te maken met reistijd of wachttijden en je krijgt de uitslag al na 24 tot 36 uur.*
 • Het is goedkoop: Onze soa-testen zijn goedkoper dan die van de huisarts.
 • Privacy en comfort: Je kunt de test afnemen in jouw vertrouwde omgeving, zonder in te leveren op kwaliteit of betrouwbaarheid.

*Voor een test met Mycoplasma genitalium is dit na ± 36 tot 48 uur.

Thuistesten geven direct resultaat, maar zijn vaak minder betrouwbaar. De test kan soa’s missen of een verkeerde uitslag geven. In een onderzoek van Het Maastricht Infectieziekten Centrum scoorde één chlamydia-zelftest van de drogist slechts 12% op specificiteit. Dat betekent dat 88% van de mensen met een positieve uitslag helemaal geen chlamydia heeft!

Het advies is daarom om een soa-test te doen die in een lab wordt geanalyseerd. Onze soa-testen neem je zelf af en stuur je vervolgens naar het laboratorium. Je moet daarom even geduld hebben tot je de uitslag hebt, maar zo weet je wel zeker dat de uitslag betrouwbaar is.

Je kunt je via ons laten testen op:


Bronnen

 1. RIVM. (2018, december). Soa en hiv partnermanagement. Geraadpleegd van https://lci.rivm.nl/draaiboeken/partnermanagement/
 2. RIVM. (z.d.). Mycoplasma genitalium. Geraadpleegd van https://www.rivm.nl/mycoplasma-genitalium
 3. Soa Aids Nederland. (2019). Seksueel Overdraagbare Aandoeningen Multidisciplinaire Richtlijn. Geraadpleegd van https://www.soaaids.nl/files/2019-07/multidisciplinair-richtlijn-soa-2018-update-2019.pdf
 4. Lis, R., Rowhani-Rahbar, A., & Manhart, L. E. (2015). Mycoplasma genitalium infection and female reproductive tract disease: A meta-analysis. Clinical Infectious Diseases, 61(3), 418–426. https://doi.org/10.1093/cid/civ312
 5. Soni, S., Horner, P., Rayment, M., Pinto-Sander, N., Naous, N., Parkhouse, A, . . . Fifer, H. (2018). British Association for Sexual Health and HIV national guideline for the management of infection with Mycoplasma genitalium. Geraadpleegd van https://www.bashhguidelines.org/media/1198/mg-2018.pdf

Stel je vraag anoniem

Heb je een vraag over soa’s, seks of over de soa-test? Of ben je bang dat je een soa hebt? Wij staan klaar om je te helpen.

Whatsapp of mail ons en krijg gratis een betrouwbaar advies!

Je kunt ons whatsappen op:

06 51 09 63 74
ma t/m vrij: 9:00 tot 17:00 uur

Of mailen op:

Heb je een klacht?

Ga dan naar ons klachtenformulier.