Dé #1 van Nederland!

Soa-testen Afspraak maken
Nederlands
English

Hiv

Heb je onbeschermde seks gehad en maak je je zorgen dat je misschien hiv hebt? Doe dan een hiv soa-test. Onze soa-test met labanalyse is net zo betrouwbaar als bij de huisarts of GGD, maar wel 100% anoniem.

Hoe gaat een hiv soa test?

Een hiv soa test neem je eenvoudig zelf af. Je ontvangt van ons alles wat je nodig hebt om veilig en pijnloos een paar druppeltjes bloed bij jezelf af te nemen. De instructies vertellen precies hoe het moet. De test stuur je vervolgens retour naar het laboratorium, waar jouw bloed geanalyseerd wordt door middel van de PCR-techniek. De uitslag van de soa test is daardoor net zo betrouwbaar als bij de huisarts of GGD.

De enige manier om zeker te weten of je hiv hebt, is door je te laten testen. Blijf dus niet met twijfels rondlopen! Als je op werkdagen voor 23:00 uur bestelt, krijg je de soa test de volgende dag al bezorgd.

BINNENKORT VERKRIJGBAAR

1

Bestel je test

Kies de test die jij nodig hebt. Op werkdagen voor 23:00 uur besteld: volgende dag in huis.

2

Doe de test

Neem de test af. In de bijsluiter leggen we stap voor stap uit hoe het moet.

3

Stuur de test op

Na afname stuur je de test gratis naar het ISO-gecertificeerde laboratorium. Ons medisch team staat klaar om jouw test te analyseren.

4

Check je uitslag

Na 24 tot 36 uur kun je de uitslag opvragen in de online portal.


 • Hiv is een soa die wordt veroorzaakt door een virus.
 • Dit virus zorgt ervoor dat je afweersysteem verzwakt.
 • Met een verzwakt afweersysteem is je lichaam minder goed beschermd tegen infecties en aandoeningen.
 • Als je afweersysteem zodanig is aangetast dat je heel ziek wordt, spreken we van aids.
 • Van hiv kun je klachten krijgen die lijken op griep.
 • Met een bloedtest kun je testen of je hiv hebt.
 • Hiv is (nog) niet te genezen, maar met de juiste behandeling kun je lang en gezond leven.
 • De behandeling van hiv bestaat uit het slikken van hiv-remmers, die voorkomen dat je erg ziek wordt en dat je anderen besmet.
 • Laat je bij twijfel testen.

Wat is hiv?

Hiv is een soa. De afkorting hiv staat voor humaan immunodeficiëntievirus. ‘Immunodeficiëntie’ betekent dat het afweersysteem niet goed werkt. Hiv breekt je afweersysteem af, waardoor je lichaam steeds minder goed bestand is tegen indringers als virussen, bacteriën en schimmels. Als je lichaam zich door hiv bijna niet meer kan beschermen, spreken we van aids.[1]


Wist je dat?

Het risico op hiv is groter bij anale seks dan bij vaginale seks. Bij de anusstreek ontstaan namelijk sneller wondjes, waardoor het virus makkelijker het lichaam binnentreedt.

Hoe krijg je hiv?

Het voornaamste risico op hiv is door onbeschermde seks. Onbeschermde seks is vaginale of anale penetratie, of orale seks, zonder condoom of beflapje. Het virus zit in sperma, vaginale afscheiding, moedermelk en bloed. Het kan in je lichaam komen via je slijmvliezen of via een wondje op je huid. Ook als je wel een condoom of beflapje gebruikt, kan je hiv krijgen. Bijvoorbeeld:

 • Door verkeerd gebruik van het condoom, of als het per ongeluk scheurt;
 • Als je slijmvliezen in contact komen met besmet (vaginaal) vocht, sperma of bloed van de ander, bijvoorbeeld via de vingers;
 • Door een besmette (drugs)naald te gebruiken.[1]

Wat zijn de symptomen van hiv?

Maak je je zorgen over dat je misschien hiv hebt? We snappen dat je dan wilt weten wat de symptomen zijn, maar focus je daar niet te veel op. Als je de symptomen hieronder herkent, betekent dit niet per se dat je hiv hebt. Zo heeft bijvoorbeeld de griep symptomen die hier erg op lijken. De enige manier om zeker te weten of je hiv hebt, is door je te laten testen.

Nadat je hiv hebt opgelopen kun je last krijgen van koorts, vermoeidheid, hoofdpijn, opgezette klieren en spierpijn.[1] Ook kun je van hiv huiduitslag of diarree krijgen.[2] Vaak volgt na de besmetting een periode zonder klachten, waarna het jaren kan duren voordat je opnieuw klachten krijgt. Ondertussen tast hiv wel je afweersysteem aan. Je kunt daardoor steeds makkelijker infecties en aandoeningen krijgen, waardoor je erg ziek wordt. We spreken dan van aids.[1]


Wat als ik hiv heb tijdens mijn zwangerschap?

Hiv kan tijdens de zwangerschap van moeder op baby worden overgedragen. Dit is al mogelijk vanaf de 28ste week van de zwangerschap, maar met name tijdens de bevalling.[3] Besmetting van de baby kan worden voorkomen met medicijnen (hiv-remmers). Als je zwanger bent of graag zwanger wilt worden en al hiv-remmers slikt, is het verstandig om een arts te raadplegen. Sommige hiv-remmers kunnen namelijk schadelijk zijn voor de baby.[4]


Hoe kan ik hiv voorkomen?

Je kunt hiv voorkomen door condooms te gebruiken tijdens seks. Hou er wel rekening mee dat een condoom nooit 100% beschermt. Door bijvoorbeeld verkeerd gebruik of het onverhoopt scheuren van een condoom kan je alsnog een soa krijgen. Het is daarom belangrijk om je regelmatig te testen als je risico loopt op hiv, ook als je condooms gebruikt.[1]

Loop je een groot risico op hiv, bijvoorbeeld omdat je veel wisselende sekspartners hebt? Dan kun je PrEP gebruiken. PrEP is een medicijn in pilvorm voor mensen die een groot risico op hiv-besmetting lopen. Je kunt hiermee hiv voorkomen. De pillen kun je dagelijks slikken, of alleen als je seks gaat hebben met iemand die mogelijk hiv heeft. PrEP beschermt dan net zo goed tegen hiv als een condoom. Als je PrEP slikt is het belangrijk dat dit onder medisch toezicht gebeurt. Dit betekent bijvoorbeeld dat je op controle moet komen bij de arts, en je elke 3 maanden een soa-test en nierfunctietest moet doen.[5]

Wil je meer weten over PrEP, of wil je PrEP gebruiken? Neem dan contact op met je huisarts.


Positief getest, wat nu?

Als je net te horen hebt gekregen dat je hiv hebt, roept dit misschien veel vragen en emoties op. Sommige mensen gaan verder met hun leven alsof er niks is gebeurd. Anderen zijn juist heel erg boos of verdrietig en vinden het moeilijk om het nieuws te accepteren.

Hoe je er ook mee omgaat, het is goed om te weten waar je aan toe bent. Klik op onderstaande button om alles te lezen over de behandeling en het (leren) leven met hiv.

Positief getest


Veelgestelde vragen

Onze soa testen worden geanalyseerd door een gecertificeerd laboratorium. Als je de instructies in de bijsluiter nauwkeurig volgt, en je de test niet eerder afneemt dan 14 dagen na het laatste seksuele contact, dan is de uitslag die je van ons krijgt net zo betrouwbaar als wanneer je de uitslag krijg van de huisarts of GGD.

Meer weten over de betrouwbaarheid van onze testen?

Onze soa-test heeft meerdere voordelen ten opzichte van een soa-test bij de huisarts of GGD:

 • Het is anoniem: Niemand anders dan jij krijgt te weten dat je je laat testen of wat de uitslag is, ook je huisarts niet (tenzij je dit zelf wilt).
 • Je bespaart tijd: Je hebt niet te maken met reistijd of wachttijden en je krijgt de uitslag al na 24 tot 36 uur.*
 • Het is goedkoop: Onze soa testen zijn goedkoper dan die van de huisarts.
 • Privacy en comfort: Je kunt de test afnemen in jouw vertrouwde omgeving, zonder in te leveren op kwaliteit of betrouwbaarheid.

*Voor een test met Mycoplasma genitalium is dit na 36 tot 48 uur.

Thuistesten geven direct resultaat, maar zijn vaak minder betrouwbaar. De test kan soa’s missen of een verkeerde uitslag geven. In een onderzoek van Het Maastricht Infectieziekten Centrum scoorde één chlamydia-zelftest van de drogist slechts 12% op specificiteit. Dat betekent dat 88% van de mensen met een positieve uitslag helemaal geen chlamydia heeft!

Het advies is daarom om een soa-test te doen die in een lab wordt geanalyseerd. Onze soa-testen neem je zelf af en stuur je vervolgens naar het laboratorium. Je moet daarom even geduld hebben tot je de uitslag hebt, maar zo weet je wel zeker dat de uitslag betrouwbaar is.

Je kunt je via ons laten testen op:


Bronnen

 1. RIVM. (2021, 4 november). Hiv. Geraadpleegd van https://www.rivm.nl/hiv
 2. Sense.info. (z.d.). HIV. Geraadpleegd van https://sense.info/nl/soas/soorten-soas/hiv
 3. RIVM. (2014, juni). Hivinfectie. Geraadpleegd van https://lci.rivm.nl/richtlijnen/hivinfectie
 4. Radboudumc. (z.d.). Hiv en zwangerschap. Geraadpleegd van https://www.radboudumc.nl/afdelingen/interne-geneeskunde/onze-aandachtsgebieden/infectieziekten/onderdelen/hiv-behandelcentrum/hiv-en-zwangerschap
 5. RIVM. (z.d.). PrEP. Geraadpleegd van https://www.rivm.nl/Soa-seksueel-overdraagbare-aandoening/prep

Stel je vraag anoniem

Heb je een vraag over soa’s, seks of over de soa test? Of ben je bang dat je een soa hebt? Wij staan klaar om je te helpen.

Whatsapp of mail ons en krijg gratis een betrouwbaar advies!

Je kunt ons whatsappen op:

06 51 09 63 74
ma t/m vrij: 9:00 tot 17:00 uur

Of mailen op:

Heb je een klacht?

Ga dan naar ons klachtenformulier.