Vanwege technische problemen is onze klantenservice op 1 oktober 2022 pas vanaf 9:30 beschikbaar. U kunt ondertussen vraag mailen naar info@spoedtest.nl.

Behandelingen

Niemand zit te wachten op een soa, maar maak je geen zorgen als je toch positief bent getest: de meeste soa’s zijn gemakkelijk te behandelen met medicijnen. Wij raden je aan om hiervoor contact op te nemen met je huisarts.

Arts home

Behandeling soa’s

Het is belangrijk om snel met een behandeling te starten als je positief bent getest op een soa. Met de juiste medicijnen zullen eventuele klachten verdwijnen en je bent dan niet meer besmettelijk voor anderen. Voor de behandeling van een soa kun je contact opnemen met je huisarts. Lees hieronder meer over de opties.

Doctor

Behandeling via je eigen huisarts

Ons advies is om contact op te nemen met je eigen huisarts als je positief bent getest. Jouw huisarts kent jou, en heeft inzicht in jouw medisch dossier. Dat is handig, want hierin staat al jouw medische informatie. Bijvoorbeeld over je medicijngebruik en eventuele allergieën.

Je krijgt van ons jouw testuitslag(en) in een rapport. Ga je naar de huisarts? Neem dit rapport dan mee, zodat je je niet nogmaals hoeft te laten testen. Je huisarts schrijft vervolgens de medicatie voor die het best bij jouw persoonlijke situatie past.

Over de behandelingen

Voor de behandeling van chlamydia krijg je antibioticapillen voorgeschreven. Deze pillen maken de bacteriën die chlamydia veroorzaken dood. Chlamydia aan de vagina, penis of keel is eenvoudig te behandelen. Bij chlamydia aan de anus is het verstandig om dit uitvoerig met de huisarts te bespreken. Het antibioticum dat wordt gebruikt bij een anale infectie is namelijk zwaarder en de kuur duurt langer.

Lees meer over de behandeling van chlamydia: Positief getest op chlamydia.

Bij gonorroe krijg je antibiotica in de vorm van een injectie. Gonorroe kan dus niet op afstand behandeld worden. Neem daarom altijd contact op met je huisarts als je positief test op gonorroe.

Lees meer over de behandeling van gonorroe: Positief getest op gonorroe.

Mycoplasma genitalium wordt behandeld met antibiotica, maar mycoplasma hoeft niet altijd behandeld te worden. Het advies is om alleen als je klachten hebt mycoplasma te laten behandelen om antibioticaresistentie te voorkomen.

Lees meer over de behandeling van mycoplasma genitalium: Positief getest op mycoplasma genitalium.

Voor de behandeling van syfilis krijg je meestal een prik met het antibioticum penicilline. Hiervan gaan de bacteriën dood, waardoor je klachten en de soa verdwijnen. Als je nog niet lang besmet bent, dan is één prik voldoende. In sommige gevallen zijn er drie prikken nodig, bijvoorbeeld als je:

 • al lang syfilis hebt;
 • niet weet hoelang je al syfilis hebt;
 • zwanger bent;
 • ook hiv hebt.

Lees meer over de behandeling van syfilis: positief getest op syfilis.

Stel je vraag anoniem

Heb je een vraag over soa’s, seks of over de soa test? Of ben je bang dat je een soa hebt? Wij staan klaar om je te helpen.

Whatsapp of mail ons en krijg gratis een betrouwbaar advies!

Je kunt ons whatsappen op:

06 51 09 63 74
ma t/m vrij: 9:00 tot 17:00 uur

Of mailen op:

Heb je een klacht?

Ga dan naar ons klachtenformulier.

VIND JOUW TEST

Welke soa test moet ik doen?

Doe de testwijzer!

Momenteel kun je bij ons testen op chlamydiagonorroe, mycoplasma genitalium en syfilis. Mensen met veel wisselende seksuele contacten moeten mogelijk op meer soa’s getest worden. Geldt dit voor jou? Dan is ons advies om via de huisarts of GGD te testen.

Spoedtest.nl Testwijzer

Onze Testwijzer wijst uit of je risico loopt op een soa. Het resultaat is geen medische diagnose of advies en is geen behandeling. Als je klachten hebt, doe dan altijd een test, of bezoek je huisarts. De uitslag van deze Testwijzer vervangt nooit een advies van een arts.

1 Wat is je geslacht?

Heb je een vagina of penis?

Heb je onbeschermde seks gehad?

Met onbeschermde seks bedoelen we vaginale of anale penetratie (met de penis, vingers of seksspeeltjes), en orale seks, zonder condoom of beflapje.

Heb je klachten die passen bij een soa?

Bijvoorbeeld pijn bij het plassen, jeuk, andere afscheiding dan normaal, vaginaal bloedverlies (terwijl je niet ongesteld bent), pijn aan de ballen of onderbuik, wondjes of blaasjes rond de geslachtsdelen of opgezette klieren.

Is het onbeschermde contact meer dan 14 dagen geleden?

Heb je orale seks gegeven zonder condoom/beflapje of heb je keelklachten?

Met keelklachten bedoelen we bijvoorbeeld keelpijn, pijn bij het slikken en opgezette klieren in de hals.

Heb je anale seks gehad (ontvangen)?

Ben je door een partner gewaarschuwd voor syfilis of hiv?

Heb je klachten die passen bij syfilis of hiv ?

Heb je seks gehad met iemand uit een soa-endemisch gebied of ben je zelf afkomstig uit een soa-endemisch gebied?

Hieronder vallen Turkije, Afrika, Latijns-Amerika (inclusief Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen), Azië en Oost-Europa. Bron: RIVM

Ons advies:

Je hebt nog niet genoeg vragen beantwoord voor een advies!

Je hebt geen onbeschermde seks gehad en je hebt geen klachten, dus waarschijnlijk heb je geen soa. Hou er wel rekening mee dat een condoom nooit 100% beschermt. Ook geeft een soa niet altijd klachten. Denk je dat je toch risico hebt gelopen? Doe dan voor de zekerheid een Soa-test Chlamydia & Gonorroe Vaginaal.

Je hebt geen onbeschermde seks gehad en je hebt geen klachten, dus waarschijnlijk heb je geen soa. Hou er wel rekening mee dat een condoom nooit 100% beschermt. Ook geeft een soa niet altijd klachten. Denk je dat je toch risico hebt gelopen? Doe dan voor de zekerheid een Soa-test Chlamydia & Gonorroe Urine (Penis).

Je krijgt deze uitslag omdat je hebt aangegeven dat je onbeschermde seks hebt gehad en/of omdat je klachten hebt die passen bij een soa. Let op: doe de test pas na 14 dagen sinds het laatste onbeschermde contact. Krijg je eerder klachten? Doe de test dan gelijk.

Voeg aanbevolen test(s) toe aan winkelwagen

Of maak direct een afspraak voor een soa-test op locatie in één van onze klinieken. Je kunt komen testen in Alkmaar, Amsterdam, Leiden, Nijmegen of Utrecht.
Maak een afspraak voor een test op locatie

* Je hebt mogelijk risico gelopen op meer soa’s dan alleen chlamydia, gonorroe en syfilis. Wij adviseren daarom om je ook te laten testen op hiv en hepatitis B via de huisarts of GGD.

Je krijgt deze uitslag omdat je hebt aangegeven dat je meer dan 14 dagen geleden onbeschermde seks hebt gehad en/of omdat je klachten hebt die passen bij een soa.

 • Anoniem en discreet

  Je blijft anoniem & je bestelling wordt discreet geleverd

 • Snelle uitslag

  Uitslag ± 24-36 uur na aankomst in lab

 • Gratis verzending

  Vóór 23:00 besteld is morgen gratis in huis