Behandelingen

Niemand te wachten op een soa, maar maak je geen zorgen als je toch positief bent getest: de meeste soa’s zijn gemakkelijk te behandelen met medicijnen. Wij raden je aan om hiervoor contact op te nemen met je huisarts.

Arts home

Behandeling soa’s

Het is belangrijk om snel met een behandeling te starten als je positief bent getest op een soa. Met de juiste medicijnen zullen eventuele klachten verdwijnen en je bent dan niet meer besmettelijk voor anderen. Voor de behandeling van een soa kun je contact opnemen met je huisarts. Lees hieronder meer over de opties.

Doctor

Behandeling via je eigen huisarts

Ons advies is om contact op te nemen met je eigen huisarts als je positief bent getest. Jouw huisarts kent jou, en heeft inzicht in jouw medisch dossier. Dat is handig, want hierin staat al jouw medische informatie. Bijvoorbeeld over je medicijngebruik en eventuele allergieën.

Je krijgt van ons jouw testuitslag(en) in een rapport. Ga je naar de huisarts? Neem dit rapport dan mee, zodat je je niet nogmaals hoeft te testen. Je huisarts schrijft vervolgens de medicatie voor die het best bij jouw persoonlijke situatie past.

Over de behandelingen

Voor de behandeling van chlamydia krijg je antibioticapillen voorgeschreven. Deze pillen maken de bacteriën die chlamydia veroorzaken dood. Chlamydia aan de vagina, penis of keel kunnen we eenvoudig op afstand behandelen. Maar bij chlamydia aan de anus kun je beter contact opnemen met je huisarts. Het antibioticum dat wordt gebruikt bij een anale infectie is namelijk zwaarder en de kuur duurt langer.

Lees meer over de behandeling van chlamydia: Positief getest op chlamydia.

Bij gonorroe krijg je antibiotica in de vorm van een injectie. Gonorroe kunnen we dus niet op afstand behandelen. Neem daarom altijd contact op met je huisarts als je positief test op gonorroe.

Lees meer over de behandeling van gonorroe: Positief getest op gonorroe.

Mycoplasma genitalium wordt behandeld met antibiotica, maar mycoplasma hoeft niet altijd behandeld te worden. Het advies is om alleen als je klachten hebt mycoplasma te laten behandelen om antibioticaresistentie te voorkomen.

Lees meer over de behandeling van mycoplasma genitalium: Positief getest op mycoplasma genitalium.

Stel je vraag anoniem

Heb je een vraag over soa’s, seks of over de soa-test? Of ben je bang dat je een soa hebt? Wij staan klaar om je te helpen.

Whatsapp of mail ons en krijg gratis een betrouwbaar advies!

Je kunt ons whatsappen op:

06 51 09 63 74
ma t/m vrij: 9:00 tot 17:00 uur

Of mailen op:

Heb je een klacht?

Ga dan naar ons klachtenformulier.

VIND JOUW TEST

Welke soa-test moet ik doen?

Er zijn veel verschillende soa’s en sommige symptomen komen bij meerdere soa’s voor. Twijfel je welke soa-test je moet doen? Doe dan onze testwijzer en vind binnen 2 minuten de juiste test!

Momenteel kun je bij ons testen op chlamydiagonorroe en mycoplasma genitalium. Mensen met veel wisselende seksuele contacten moeten mogelijk op meer soa’s getest worden. Geldt dit voor jou? Dan is ons advies om via de huisarts of GGD te testen.

In deze Testwijzer komt onze test op mycoplasma genitalium niet voor, omdat het advies is om pas op deze soa te testen als je negatief test op chlamydia en gonorroe. Wil je meteen zekerheid? Kies dan voor onze Soa-test – Mycoplasma & Chlamydia & Gonorroe.

Spoedtest.nl Testwijzer

Onze Testwijzer wijst uit of je risico loopt op een soa. Het resultaat is geen medische diagnose of advies en is geen behandeling. Als je klachten hebt, doe dan altijd een test, of bezoek je huisarts. De uitslag van deze Testwijzer vervangt nooit een advies van een arts.

1 Wat is je geslacht?

Heb je een vagina of penis?

Heb je onbeschermde seks gehad?

Met onbeschermde seks bedoelen we vaginale of anale penetratie (met de penis, vingers of seksspeeltjes), en orale seks, zonder condoom of beflapje.

Heb je klachten die passen bij een soa?

Bijvoorbeeld pijn bij het plassen, jeuk, andere afscheiding dan normaal, vaginaal bloedverlies (terwijl je niet ongesteld bent), pijn aan de ballen of onderbuik, wondjes of blaasjes rond de geslachtsdelen of opgezette klieren.

Is het onbeschermde contact meer dan 14 dagen geleden?

Heb je orale seks gegeven zonder condoom/beflapje of heb je keelklachten?

Met keelklachten bedoelen we bijvoorbeeld keelpijn, pijn bij het slikken en opgezette klieren in de hals.

Heb je anale seks gehad (ontvangen)?

Ben je door een partner gewaarschuwd voor syfilis of hiv?

Heb je klachten die passen bij syfilis of hiv ?

Heb je seks gehad met iemand uit een soa-endemisch gebied of ben je zelf afkomstig uit een soa-endemisch gebied?

Hieronder vallen Turkije, Afrika, Latijns-Amerika (inclusief Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen), Azië en Oost-Europa. Bron: RIVM

Ons advies:

Je hebt nog niet genoeg vragen beantwoord voor een advies!

Je hebt geen onbeschermde seks gehad en je hebt geen klachten, dus waarschijnlijk heb je geen soa. Hou er wel rekening mee dat een condoom nooit 100% beschermt. Ook geeft een soa niet altijd klachten. Denk je dat je toch risico hebt gelopen? Doe dan voor de zekerheid een Soa-test Chlamydia & Gonorroe Vaginaal.

Je hebt geen onbeschermde seks gehad en je hebt geen klachten, dus waarschijnlijk heb je geen soa. Hou er wel rekening mee dat een condoom nooit 100% beschermt. Ook geeft een soa niet altijd klachten. Denk je dat je toch risico hebt gelopen? Doe dan voor de zekerheid een Soa-test Chlamydia & Gonorroe Urine (Penis).

Je krijgt deze uitslag omdat je hebt aangegeven dat je onbeschermde seks hebt gehad en/of omdat je klachten hebt die passen bij een soa. Let op: doe de test pas na 14 dagen sinds het laatste onbeschermde contact. Krijg je eerder klachten? Doe de test dan gelijk.

Voeg aanbevolen test(s) toe aan winkelwagen

* Je hebt mogelijk risico gelopen op meer soa’s dan alleen chlamydia en gonorroe. Wij adviseren daarom om je ook te laten testen op syfilis, hiv en hepatitis B via de huisarts of GGD.

Je krijgt deze uitslag omdat je hebt aangegeven dat je meer dan 14 dagen geleden onbeschermde seks hebt gehad en/of omdat je klachten hebt die passen bij een soa.

  • Anoniem en discreet

    Je blijft anoniem & je bestelling wordt discreet geleverd

  • Snelle uitslag

    Uitslag ± 24-36 uur na aankomst in lab

  • Gratis verzending

    Vóór 23:00 besteld is morgen gratis in huis